Jeg har lyst på pasta, kommer det bestemt fra Behag.

–Men jeg har lyst på fisk, repliserer Smak.

– Ok, da foreslår jeg La Riviera. De har en stor meny, slik at begge kan få ønskene oppfylt.

Litt senere, ved et hyggelig vindusbord med flott utsikt over elven, konstaterer Smak at Behag har rett.

– Kanskje litt mange bokstaver i noen av de italienske oversettelsene, men skitt au, det er maten som teller, og de er sikkert flinkere med kokkekniven enn med den italienske ordboken.

Flott beliggenhet

La Riviera har mange bord, og den hyggeligste delen har store vinduer og en fin utsikt til elv og promenade.

– Her kan man følge med på aktivitetene på torget så vel som elven og bryggepromenaden.

– Enig i det Smak, og så er det trivelig å sitte her. Jeg har vært innom et par ganger på lørdag ettermiddag. Da er det som regel god og levende musikk arrangert av Fredrikstad Jazz og Blues klubb. Det har vært fine ettermiddager, men nå får vi bestemme oss, for det er tredje gangen servitøren spør hva vi skal ha.

Smak vil ha gratinerte snegler i hvitløksmør til 85 kroner, og Behag gratinerte reker, også i hvitløksmør, til 81 kroner. Smak har fremdeles lyst på fisk, og en komposisjon med stekt sjøtunge, steinbitfilet, kamskjell og scampi i hvitvinssaus til 249 kroner frister.

– Det står at denne er meget populær. Sikkert et trygt valg, kommer det fornøyd fra Smak.
Behag som er pastasulten, går for en tagliatelle med laks og reker i en kremet fløtesaus til 125 kroner.

Klassikerer til dessert

Dessertvalget blir to klassikere, tiramisu og crème caramel, begge til 75 kroner. Vinmenyen er greit sammensatt, og mange er priset til under 3X polpris.

– Til tross for at vi har valgt fisk har jeg lyst på rødt, men den må være lett.
Smak ser på Behag.

– Det blir enkelt. En Beaujolais Village fra Louis Jadot, en god produsent. Blir den servert avkjølt, blir det bra. Vinen serveres ved riktig temperatur, og er frisk og god. Prismessig er det ikke mye å utsette. 2,4X polpris.

Etter en passe lang ventetid står forrettene på bordet, og Behag gjør store øyne.

– Du verden! Her gratinerer de små lakereker. De er jo ikke engang gode rett ut av pøsen! Nei, dette er ikke godt. Tørre reker med ost på toppen og mye smør. Hvitløksmør påstås det.

– Det er mulig de hadde hvitløk stående på benken da tallerkenen ble båret forbi, men det blir det ingen hvitløkssmak av.

Sneglene til Smak er bedre, men uten hvitløk blir det tamt.

– Det er ikke for sent å redde dagen. Alle kan ha en dårlig dag, men jeg blir litt skeptisk med hensyn til valget av råvarer.

Store porsjoner

Hovedrettene er to store porsjoner servert på store, lekre, men kalde tallerkener. Fisketallerkenen kommer med fire fileter på toppen av stekte grønnsaker og mye saus.
Behag har valgt fløtegratinerte poteter, og de kommer på en egen skål. Smaks pasta har mange laksebiter, lakereker og mye saus.

– Nå, hvordan er fisken din? spør Behag

– Jeg var forberedt på frossenvare, og riktig gjort kan det gå bra, men ikke her. Jeg kjenner ikke engang forskjell på sjøtungen og steinbitfileten. Begge er syltynne, tørre og smakløse, svarer Smak, og fortsetter:

– De stekte grønnsakene har ingen tyggemotstand, og det er en fattig liten scampi, også den knusk tørr. Hvitvinssausen har enda flere av de smakløse lakerekene, den skiller seg, og er mislykket.

– Potetene mistenker jeg er gårsdagens kokte, delt opp og tilsatt litt fløte og ost. Dårligere fløtegratinerte poteter har jeg aldri spist. Det eneste på tallerkenen som er brukbart er kamskjellene, ganske store og saftige. Nå håper jeg du har noe positivt å melde Smak.

– Tagliatellen er i hvert fall riktig kokt. Jeg har smakt på din saus, og kan fastslå at kremet fløtesaus og hvitvinssaus her i huset er identiske. Denne skiller seg også.

– Rekene har vi sagt nok om, men laksen er en sak for seg. Hvordan er det mulig å få laksestykker så tørre? Det er som å tygge trekkpapir.

Trist å være negativ

Etter disse gastronomiske utskeielser er det tid for dessert. Tiramisuen, sannsynligvis laget uten fingerkjeks, smaker greit.

Karamellpuddingen smaker vaniljepudding og har en nesten rennende konsistens. De to espressoene til slutt er litt sure, omtrent som Smak og Behag etter dette måltidet.

– Det er trist å være negativ, synes du ikke?

– Jo Smak, for det er hyggelige lokaler. Kanskje synes de at med den beliggenheten de har, er det ikke nødvendig å anstrenge seg?

– Da blir konklusjonen at den som synes beliggenhet og store porsjoner er viktigere enn kvalitet på tilberedning og råvarer, kan bli fornøyd.