Gå til sidens hovedinnhold

Best på mållinjen

Artikkelen er over 9 år gammel

Jacob Aall satser på tapas og champagne.

– Jeg får si med Churchill: champagne skal være kald, tørr og gratis. Helt gratis er den ikke her, men pent priset, det er den.

– Ja, Smak, det er tydelig at de ønsker å nå de champagnedrikkende. Godt under 2X polpris kan vi ikke klage på. Men de skulle nok ønske de hadde kunder som Churchill. Det påstås at han mellom 1908 og 1965 drakk 42.000 flasker, og favoritten var Pol Roger, sier Behag.

– Han hadde vel kropp til det. Finner du noe mat du har lyst på?

– Det er mye å velge i, både av småretter, forretter og hovedretter, og så har de tapas.

Velger tapas

Servitøren forteller Smak og Behag at det i april er kampanje på tapas. For 299 kroner for to serveres marinerte kyllingvinger, grillet indrefilet av storfe med ovnsbakt hvitløk og grillet paprika, albondigas – spanske kjøttboller i krydret tomatsaus, gambas al ajillo – scampi med hvitløk og chili. Videre: dadler surret i bacon, marinert manchego ost med oliven, tomat og mozzarella salat, kanaripoteter, saltkokte, og hjemmelaget aioli.

Begge har lyst på tapas, og fra en rikholdig vinmeny faller valget på en spanjol fra Bodegas Victorianas til 375 kroner.

–De rimeligere vinene tar de seg betalt for, rundt 3,5X polpris. Halvliteren koster 76 kroner, ikke akkurat gratis det heller, sier Behag.

Dyrisk utsikt

Jacob Aall byr på et moderne miljø i brunt, og en stor uteservering. Peisen gir kos en litt hustrig kveld.

Smak og Behag har fått et vindusbord mot elven, med god utsikt til ivrige måkeflokker som stadig gjør små funn.

– Jeg blir ikke spesielt sulten av å betrakte måkene, ikke med tanke på hva de måtte finne, kommer det ettertenksomt fra Smak.

– Men det er jo ikke restaurantens feil. Vi får håpe serveringsstedene ved elva ikke blir skadelidende.

Servitøren kommer med vin, vann og brød, og maten kommer raskt. – Det kan da ikke være mer enn fem minutter siden vi bestilte, men det ser godt ut, og presentasjonen er fin. Jeg tror jeg klarer å glemme måkene. Litt fort har det nok gått, for det som skal være varmt er i beste fall lunkent, og noe er også kjøleskapskaldt, sier Smak.

På det jevne

– De kunne tatt seg litt bedre tid, for råvarene er bra, kommer det fra Behag.

– Kjøttbollene er grove og gode, men det kunne gjerne vært mer av den krydrede tomatsausen. Kyllingvingene er saftige, men smakløse. Tomat og mozzarellasalaten er iskald, men dadlene surret i bacon er kjempegode. Nesten som i Spania. Hva synes du, Smak?

– Enig meg deg, men manchego osten med oliven er god, og de små stykkene indrefilet er saftige og møre. De saltkokte potetene smaker godt med aioli. Jeg skal være litt streng; siden de kaller det kanaripoteter, så skal det serveres med en rød og en grønn mojo saus laget med blant annet hvitløk og chili. Det meste er ok, og det er nok til to, men gambas al ajillo er mislykket. Her er det verken smak av hvitløk eller chili. Denne utgaven har lite med originalen å gjøre.

God dessert

Restauranten frister med mer tapas. Desserttapas for to til 176 kroner er vanskelig å motstå. Denne er også lekkert presentert med vaniljeis, sorbé, jordbær, crème brûlée og sjokoladefondant, så her får begge sine favoritter.

Vaniljeisen er silkemyk, og sorbeen frisk. Crème brûléen med god vaniljesmak og lokket av smeltet sukker, er fint og sprøtt. Sjokoladefondanten er rennende og passe søt.

– Dette var da et par hyggelige timer, synes du ikke Behag?

– Jada, ok og på det jevne. Det kunne vært enda bedre med litt mer omtanke. Kanskje bør de ta seg litt mer tid på kjøkkenet? Desserten derimot var perfekt.