Gå til sidens hovedinnhold

René (46) skulle egentlig gi seg med politikk, da han plutselig ble ordfører. Nå er han klar for fire nye år

Artikkelen er over 2 år gammel

For ti år siden var René Rafshol på full vei ut av politikken. Nå stiller han som Høyres toppkandidat for tredje gang. – Det skjer så mye spennende i Råde nå at jeg ikke klarer å gi meg, sier ordføreren.

Råde-ordføreren har vært med i politikken lenge. I 1992 ble han som 19-åring den yngste som har møtt i kommunestyret i Råde, og siden har han fortsatt sitt engasjement.

Men i 2009 var han egentlig klar for å gi seg. Han satt som leder nominasjonskomiteen til 2011-valget, og var med på å velge frem partiets toppkandidater.

Usikker på hvem du skal stemme på? Prøv FBs velgerhjelp er!

En etter en trakk seg

Av ulike årsaker, som han ikke ønsker å gå inn på, måtte en etter en trekke seg.

– Til slutt fikk jeg spørsmål om jeg ville stille som ordførerkandidat. Jeg måtte gå noen runder med meg selv før jeg sa ja. Men på det tidspunktet hadde Høyre 13 prosent oppslutning, og jeg trodde uansett ikke jeg kom til å bli ordfører. Men til valget 2011 fikk vi 22,3 prosent, smiler Rafshol som dermed ble ordfører, 38 år gammel.

Fire år senere fikk partiet 33,6 prosent oppslutning, og gjorde sitt beste valg noen gang i Råde. Rafshol ble sittende.

– Det var et lite sjokk for oss, smiler ordføreren.

Til årets valg har Rafshol igjen vurdert om det er på tide å gi seg. Som ordfører har han i åtte år hatt permisjon fra jobben som innkjøper i Nav.

– Det er viktig å huske at det å være ordfører er et verv, og ikke et yrke. Disse rolleforskjellene står i fare for å viskes ut om man blir sittende for lenge. Men jeg klarer ikke gi meg helt ennå. Der skjer så mye spennende i Råde nå, så dersom velgerne gir meg sjansen vil jeg gjerne sitte en periode til, sier Rafshol.

Er fotballtrener på fritiden

Som forsvarsbarn er Rafshol født i Belgia, før familien flyttet til Ullensaker da han var ett år. Deretter ble de kommandert til Rygge før de flyttet til Råde i 1978.

I dag bor Rafshol I Karlshus med kone og to barn – en sønn på 10 og en datter på 13 år. Dermed har han vært ordfører det meste av småbarnsperioden. En rolle han mener å ha håndtert godt.

– I 2011 fikk vi mange yngre ordførere med barn i Norge. Det ble større aksept for at også barna må prioriteres. Jeg er blant annet trener for guttungens fotballag. Datteren min driver med barne- og ungdomsteater og jeg bruker mye tid på å følge opp det. Gjennom Råde IL er jeg også med på å etablere et e-sport-tilbud i bygda, forteller Rafshol og legger til:

– Det er viktig å bruke tid med barna, for jeg får aldri denne tiden tilbake. Alle vet at når jeg er sammen med barna så blir de prioritert. Det handler også om å være til stede når jeg er hjemme. Man kan være hjemme mange timer, uten å være til stede, sier Rafshol.

 

Skrotet sammenslåing

Mens blant annet Moss og Rygge i Østfold valgte å slå seg sammen som en del av Høyres kommunereform, valgte Høyre-kommunen Råde å stå alene. Bygda mellom byene ville verken gå sammen med Fredrikstad eller Nye Moss.

– Er det politisk selvmord å gå inn for kommunesammenslåing i Råde?

– Vi hadde en runde på dette i 2016, og det endte med 16 stemmer mot sammenslåing og 11 for, sier Rafshol som selv stemte mot sammenslåing.

– Vi er en delt bygd og har tilhørighet alle veier. Da er det vanskelig med sammenslåing. Vi har også vist at vi klarer oss selv. Og når vi nærmer oss 10.000 innbyggere så er vi ikke en liten kommune i nasjonal målestokk, mener Rafshol.

Nettopp hvordan Råde best skal stå alene i fremtiden nevner ordføreren som noe av det han gleder seg til å ta tak i fremover.

– Etter vi valgte ikke å slå oss sammen med noen så fant vi ut at vi må gjøre noen grep. Det handler blant annet om hvordan vi skal møte innbyggerne best mulig og hvordan vi kan jobbe på lag. Vi har blant annet hatt et samarbeid med mange andre Østfold-kommuner der vi ser på hvordan vi kan hjelpe hverandre på ulike områder, nevner han.

 

Drømmer om helsehus

– Hva er den viktigste saken for Råde Høyre i valgkampen?

– Det er vanskelig å velge en. Omsorg, utdanning, klima og miljø er alle hjertesaker. Men i mitt hode er det aller viktigst å satse på barna. I det ligger også at man bør tenke nytt om barnevern. Vi er flinke til å komme etter det har gått galt. Vi bør jobbe mer med forebygging og tidlig innsats, mener Rafshol.

– Hvis du hadde hatt 500 millioner – hva ville du brukt dem på?

– Jeg ville foreslått å bygge et nytt helsehus. Her kunne vi samlokalisert legekontorer, omsorgsboliger, rehabilitering og sykehjemsfløy. Det kunne også vært barnehage for å skape liv og røre. I tillegg ville jeg få bygd langhuset med en gang. Det er viktig blant annet for ungdommen. De trenger et slikt samlingspunkt, fastslår ordføreren.

Valg 2019

Mandag 9. september er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge.

Det skal velges representanter til bystyrer, kommunestyrer og fylkesting.

De neste ukene vil Fredriksstad Blad dekke stort og smått som har med valget å gjøre i de tre kommunene Hvaler, Fredrikstad og Råde.

Disse partiene stiller til valg i Fredrikstad:

Arbeiderpartiet, SV, Bymiljølista, Rødt, Senterpartiet, Pensjonistpartiet, Venstre, KrF, Miljøpartiet De grønne, Liberalistene, Høyre og Frp.

Disse partiene stiller til valg i Hvaler kommune:

Høyre, Frp, Hvaler styrbord, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De grønne, Senterpartiet, SV og Helsepartiet.

Disse partiene stiller til valg i Råde:

Rødt, Miljøpartiet de grønne, Venstre, Høyre, Frp, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.