Rekordår for Barnas stasjon: – Flere familier enn tidligere trenger hjelp fra oss og vi begynner å nærme oss en grense

GODE OPPLEVELSER: For familiene tilknyttet Barnas Stasjon er det viktig å skape gode minner og tradisjoner sammen, forteller Hege Stormorken (innfelt). Dette bildet er fra en adventssamling for noen år siden.

GODE OPPLEVELSER: For familiene tilknyttet Barnas Stasjon er det viktig å skape gode minner og tradisjoner sammen, forteller Hege Stormorken (innfelt). Dette bildet er fra en adventssamling for noen år siden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Barn tilsvarende 11 skoleklasser har jevnlig fått hjelp gjennom Barnas Stasjon i år. Det er et rekordhøyt tall og virksomhetsleder Hege Stormorken er bekymret for kapasiteten i fremtiden.

DEL

Barnas Stasjon Fredrikstad er et lavterskeltilbud for familier med barn under 12 år som er i en sårbar periode i livet. Hittil i år har senteret hatt mer enn 320 barn og foreldre på familiestyrkende aktiviteter. Det er flere enn noe år tidligere.

– Visualisert på en annen måte: Dette er barn tilsvarende 11 skoleklasser, poengterer virksomhetsleder ved Barnas Stasjon Fredrikstad, Hege Stormorken.

Nærmer seg en grense

Hun har inntrykk av at Barnas Stasjon er blitt mer kjent, og at flere derfor søker hjelp.

– Likevel har jeg inntrykk av at forskjellene i byen vår øker og at flere familier enn tidligere trenger hjelp fra oss. Vi vokser hvert år og begynner å nærme oss en grense. Om økningen fortsetter, skal vi nok løse det, men jeg er litt bekymret. Vi har ikke kapasitet til å hjelpe så mange flere med de ressursene vi har i dag, sier Stormorken.

Ansvar for å utjevne forskjeller

– Jeg tror nok de færreste i Fredrikstad er kjent med hvor store forskjeller det er i rammevilkårene for barn i byen vår, poengterer Stormorken.

Én årsak til de store forskjellene i oppvekstvilkår er økonomi.

– Vi har mange foreldre som kommer til oss og henter julegaver til barna sine. Ellers hadde de ikke hatt noe å gi til ungene. Disse forskjellene er noe vi alle kan tenke over at vi bidrar til. Mens mange i Fredrikstad ønsker seg airpods til jul, har vi ønskelister fra unger der det står «pepperkaker og en fin genser». Om de som har god råd senker pengebruken på egne barn noe, blir forskjellene mindre.

– Og våre egne barn har nok også godt av det. Barn har slett ikke vondt av at foreldrene sier nei!

Det er heller ikke bare økonomi som bidrar til forskjeller for barns rammevilkår. Om foreldre sliter med sykdom, ensomhet eller andre utfordringer, påvirker også dette barnas oppvekst.

– Dette gjelder for eksempel mulighetene til å delta på fritidsaktiviteter og å få annen oppfølging fra foreldrene, forklarer Stormorken.

Vanskelig, men viktig å be om hjelp

Hun er glad for at så mange familier tar kontakt med Barnas Stasjon.

– Jeg er så stolt av foreldrene som kontakter oss. Å være i sårbare situasjoner er krevende for både foreldre og barn, men det er viktig å søke hjelp så tidlig som mulig. Disse foreldrene har oppsøkt oss på eget initiativ og det er så modig og flott!

Fellesskapet på Barnas Stasjon betyr mye for mange, men selv om dette er et lavterskeltilbud, er det å be om hjelp et stort og vanskelig skritt for mange.

– For de fleste er det krevende å be om hjelp utenfra, men når man ikke har familie eller andre voksne å lene seg på, er foreldrerollen krevende for noen hver. Derfor er nettverket og fellesskapet her på Barnas Stasjon en viktig arena. Både voksne og barn møter nye venner, og får støtte og veiledning i små og store utfordringer. Supplert av den faglige kompetansen vi har på huset, kan vi bistå sømløst i komplekse utfordringer, forklarer Stormorken.

Hjelper hverandre

Noen av familiene som søker hjelp, er brukere av sentret i en kort periode. Andre har behov for å være en del av fellesskapet over lengre tid.

– Vi ser ofte store endringer hos dem som deltar på våre kurs og aktiviteter. De er også til stor hjelp for hverandre, sier Stormorken.

Viktig å skape gode minner

Førjulstiden er en travel tid i Freskoveien, for høytidene er viktige for familiene som er knyttet til senteret.

– Gode opplevelser og minner for familien i fellesskap er styrkende for familien som enhet. Derfor er høytidsmarkeringer en prioritert del av tilbudet på Barnas Stasjon, forteller virksomhetslederen.

I desember har senteret arrangert tradisjonelle juleaktiviteter hver uke. Det har også vært adventsfest, juleverksted og pepperkakehus-pynting. Dessuten har flere familier vært i Oslo og sett teateret «Snøfall», hatt julebord for 100 gjester og vært på skogstur og lett etter julenissen.

Julefeiring for 50 gjester

– Alle som ønsker det har fått muligheten til å dele noen gode tradisjoner og forventninger inn mot julen. Nå topper vi det hele med en god gammeldags julaften for 50 gjester på julekvelden.

Stormorken vil også gjerne takke både Fredrikstad kommune og alle enkeltpersoner, firmaer og organisasjoner som gir støtte til Barnas Stasjon i løpet av året.

– Vi er helt avhengig av støtte fra alle rundt oss for å skape disse gode opplevelsene og det er en enorm hjertevarme i Fredrikstad rundt jul.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken