Hit strømmer turistene takket være vampyrer

Det er nok ikke tømmermuseet som har skapt turistboom i bortgjemte Forks.

Det er nok ikke tømmermuseet som har skapt turistboom i bortgjemte Forks. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Bella, Edward og Jacob har satt den vesle tømmerhoggerbyen Forks fullstendig på hodet.

DEL

En fire timers kjøretur fra Seattle, langt inne i skogen på Olympic-halvøya, ligger Forks. En bygd på litt over 3000 innbyggere. Det kunne vært et norsk tettsted i innlandet, bortsett fra at det er uhorvelig mye mer plass til biler her, slik det gjerne er i USA.

– Det er redneck-country. Men nå har visst vampyrene fortrengt tømmerhoggerne, flirer Jeff Lofdal, som vi møter på ferja over til Olympic Peninsula.

Bella til Forks

Innbyggerne i Forks var ikke bortskjemt med turister. Nasjonalparken og den ville naturen skjenket dem en og annen fotturist eller en fisker på jakt etter proviant, men ikke særlig mer. Kanskje la en tilfeldig turist turen innom tømmermuseet.

Men så, i 2003, hadde en kvinne ved navn Stephenie Meyer en drøm om en kjærlighetsaffære mellom en jente og en vampyr. Drømmen ble til romanen «Twilight». Handlingen ble lagt til Forks. Siden har den ellers så gjemte og glemte bygda ikke vært den samme.

Det er ikke lenger tømmerhoggere og etterkommere etter Quileute-urbefolkningen som dominerer bybildet, men turister fra Team Edward, Team Jacob eller Team Fire & Ice, på jakt etter Twilight-spots.

«Velkommen til Forks»-skiltet skal nå være USAs nest mest fotograferte byskilt, bare slått av Las Vegas’.

I Bellas fotspor

– Jacob er min helt, hvisker Joey Frost (10) fra Mount Baker. Han har fått seg et par hoggtenner for anledningen.

– Jeg skjønner ingenting av disse Twilight-greiene, men Joey er helt hektet. Vi måtte til slutt bare ta turen ut hit til ingenmannsland, sier Joeys pappa, Irak-veteranen Daniel McKenzie.

Det er Twilight-mania i Forks. Twilight-fans fra hele verden, eller «Twihards» som de også kalles, kommer til Forks for å se Forks High School hvor Isabella «Bella» Swan går, og hvor hun møtte Edward for første gang. De skal også se Forks Outfitters der Bella jobber, Thriftsway der hun handler dagligvarer, og ikke minst huset hun bor i.

En tur sykehuset der Dr. Cullen jobber, og til den fantastiske La Push-stranden på Washingtons ville kyst, der Jacobs og gjengen hans holder til, er også obligatorisk.

– Jeg bare elsker å være her, og føle nærværet til Bella, sier Ursula Uriarte. Hun har kommet hele veien fra Florida.

Bella-business

Filmatiseringene av Twilight-bøkene satte ekstra fart i vampyrindustrien i Forks, og den blir neppe mindre når den tredje filmen, «Twilight: Eclipse», har verdenspremiere 30. juni.

At verken Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner eller noen av de andre skuespillerne noensinne har sitt sine bein i Forks, eller at omtrent ingenting er filmet i byen, stopper ikke fansen.

– Vi hadde cirka 70.000 besøkende i fjor, og de kom nok ikke for å se tømmermuseet vårt, smiler Mike Gurling på besøkssenteret. Han tror innbyggerne i Forks er glade for at byen er satt på kartet – i hvert fall for en stakket stund.

– Det er bra for businessen, sier Gurling.

Tenna i en Bella-burger

Alle med et snev av forretningssans i Forks har satt tenna i vampyrmanien. Det finnes fire sjapper som selger Twilight-effekter, på The Pacific Inn Motel kan du få rom med Twilight-tema, og de fleste serveringsstedene har tilbud som «Twilight-sandwich», «Bellasagna» og «Bella Berry Pie».

På Sully’s Burger kan du få den etter hvert så berømte Bella-burgeren toppet med ananas for 2,85 dollar, inkludert et par hoggtenner i plast.

– Jeg har solgt over 12.000 Bella-burgere de seneste årene, forteller innehaver Bruce Gruckenberg.

Kallet av Bella

Utenfor kafeen 3-Rivers, som har egen Twilight-meny, lar Laurie Sliwoski og datteren Mersades fra California seg avbilde foran et digert skilt som proklamerer «No vampires beyond this point».

– Facebook-moment, roper guiden Travis M. Belles og knipser i vei. Han leder «Dazzled by Twilight»-touren som tar turistene til de viktigste Twilight-stedene i løpet at noen timer.

– Vi bodde i Las Vegas, men så ble min kone Rianilee hektet på «Twilight». Så nå er vi her i Forks med sine 3175 innbyggere, smiler Travis.

Han vedgår at overgangen fra en millionby med 38 millioner besøkende i året til vesle Forks har vært stor.

– Men nå liker jeg dette landsbylivet, selv om det kan være litt stusslig når det pøsregner ti dager i strekk.

– Det verste er imidlertid at det så langt til nærmeste McDonald’s.

Reise til Forks:

* Tømmerby med 3175 innbyggere på Olympic-halvøya i staten Washington. Les mer på www.forkswa.com

* Reise dit: Fly Oslo-Seattle, 5000-8000 t/r kroner avhengig av sesong. Bil fra Seattle til Forks, ca. fire timer. Leiebil fra ca. 1500 kroner for én uke.

* Overnatting Forks: Dew Drop Inn, ca. 150 dollar for Bella-suite. The Pacific Inn, seks Twilight-rom til ca. 140 dollar natten.

* Ta en tour:


 

Artikkeltags