Dette er ren ferie

Hamamen Cagaloglu i Istanbul kan by på gamle tyrkiske badetradisjoner i et 260 år gammelt bygg.

Hamamen Cagaloglu i Istanbul kan by på gamle tyrkiske badetradisjoner i et 260 år gammelt bygg. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Feriesvetten kan vaskes vekk på mange tradisjonsrike måter.

DEL

– Tyrkerne sier at man aldri har vært virkelig ren før man har vært i et hamam, sier Kristin Könitzer fra Tyskland.

– Jeg trodde det bare var et uttrykk, men det stemmer faktisk. Jeg ble overrasket over hvor mye skitt som ble skrubbet av kroppen min. Man føler seg rett og slett utrolig bra etterpå.

Guiden Yagiz Samanci har en annen versjon av hvorfor kvinner føler seg bedre enn noensinne etter en runde i hamamet.

– Har du sett de kvinnene som jobber der? De er noen skikkelige plugger. Enhver kvinne vil føle seg vakker etter en time med dem, smiler han.

Peeler huden

Vakre eller ikke, de kvinnelige ansatte utfører i hvert fall nydelig service der de leder deg til omkledningsrommet, skyller deg i varmt vann, peeler huden fra stortå til nesetipp, masserer med såpe, sjamponerer og skyller kroppen igjen, før man sendes inn i badstuen.

Hvor man blir sittende i en varm døs og drømme om aldri å måtte vaske seg på egen hånd igjen.

Hygienisk historie

Spa har lange tradisjoner. Kanskje ikke så rart, da folk til alle tider har hatt et visst behov for hygiene. Hamamet, for eksempel, var et resultat av at folk ikke hadde verken bad eller innlagt vann hjemme. Fellesbad var derfor den enkleste måten å få vasket seg skikkelig på.

Arkeologiske utgravninger har vist at folk helt tilbake til bronsealderen oppsøkte varme kilder i Frankrike og Tsjekkia. De fleste religioner har rituelle renselsesprosesser hvor vann er involvert.

Selve ordet stammer fra byen Spa i Belgia, som under romertiden ble kalt Aqua Spadane. Romersk bad er et begrep den dag i dag.

Et misbrukt begrep

– Spa er et veldig misbrukt begrep. Mange hoteller bygger kanskje et boblebad, tilbyr litt massasje og kaller det spa. Da er det lett å føle seg lurt, sier daglig leder og eier av Spa Travel, Charlotte Ehde-Eliassen.

– Spa er et mer helhetlig konsept som handler om helse. Mange byer i Europa, blant annet i Kroatia, Tsjekkia og Ungarn, har flere hundre år lange tradisjoner som steder folk reiste til for kuropphold.

–  Her finner du folk som kan sitt fag, og som kan bidra med mer enn bare en rimelig massasje, mener hun.

Slapp av hele uka

Ehde-Eliassen synes det er synd at de fleste bare putter noen timer på spa inn som en del av et mer hektisk ferieopplegg.

– De fleste ønsker å kombinere spa med storbyferie og shopping. Jeg skulle ønske flere benyttet anledningen til å sette av en uke til bare å slappe av.

–  Vi tilbyr både kombinasjonsløsninger og rene spaturer, og kombinasjonsløsningen har definitivt vært mest populær. Først nå det siste året har interessen tatt seg opp for ferie med fullt fokus på kropp og helse, sier hun.

Krem-resort

Foruten tradisjonsrike spa i Europa anbefaler hun blant annet Mövenpick Resort & Spa Dead Sea i Jordan, som ble kåret til verdens beste spahotell i 2009 av Condé Nast Traveller.

– Her kan du kombinere Dødehavets antatte helsebringende effekter med en moderne spaavdeling, reklamerer hun. Området rundt Dødehavet er ett av stedene der det de senere årene er blitt bygget en rekke nye spahotell.

Spaspredning

– Verdens største spa finner du i Tunisia. De har spesialisert seg på behandling kun ved hjelp av vann, såkalt thalassoterapi, mens man i land som for eksempel Ungarn bruker mer gjørme, opplyser Ehde-Eliassen.

Ulike land har ulik tradisjon for hva slags aktiviteter og behandlinger et spaopphold innebærer. Men internasjonaliseringen har slått inn også her.

Thalassoterapien sies å stamme fra Frankrike, men tilbys på spa verden over.

Gjørmeinnpakninger tilbys både i Ungarn og i skjønnhetssalonger på norske tettsteder. Du trenger ikke reise langt for å nyte andre lands spabehandlinger.

Vekst i Norge

– I Norge har vi ingen spatradisjon, men siden spa er etterspurt, har det etter hvert dukket opp mange spahotell også her, sier Ehde-Eliassen.

Kanskje er det like greit å droppe den lange flyturen til India, og heller reise på Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali? Nyte tyrkiske tradisjoner på Hammam Spa i Bergen?

Eller hva med Zen Resort & Spa på Rømskog, som tilbyr intet mindre enn japanske bad med varme kilder, tyrkisk dampbad, nordisk sauna og ayurvedisk massasje, alt bare halvannen times kjøretur fra Oslo?

Spa-destinasjoner

Europa

* Storbritannia: Mange byer i Storbritannia har en historie som populære reisemål på grunn av sitt helbredende vann. Kjente spadestinasjoner er blant annet Bath, Buxton, Cheltenham, Droitwich, Harrogate, Leamington, Malvern, Strathpeffer og Woodhall.

* Island: Islands varme kilder er velkjente, og enkelte steder er det bygget spakonsepter rundt kildene, blant annet ved Den blå lagune.

* Frankrike: Det er mer enn femti spabyer i Frankrike, blant de meste kjente er Vichy, Aix-les-Bains, Bagnoles-de-l’Orne, Dax og Enghien-les-Baines.

* Tyrkia: Det tradisjonelle tyrkiske badet hamam finnes i mange land verden over, og i hjemlandet Tyrkia kan du vaske deg både i mange hundre år gamle hamamer med høye turistpriser, og i lokale buler hvor du ikke nødvendigvis føler deg spesielt ren etter endt opphold.

* Ungarn: Bare hovedstaden Budapest har over hundre varme kilder, og besøk i et av de gamle termiske badene er obligatorisk for de fleste turister.

* Baltikum: Både Estland, Latvia og Litauen har lange spatradisjoner, og ved å lokke med lave priser er de blitt svært populære spadestinasjoner, med tilsvarende stort utvalg i spa- og helsehoteller.

* Bulgaria: Bulgaria er kjent for sine mer enn 500 mineralkilder, deriblant den svært varme Sapareva Banya, som holder 103 grader.

* Tsjekkia: Tsjekkias mange mineralholdige kilder har helt siden begynnelsen av 1400-tallet blitt brukt til kurbehandling.

* Kroatia: Kroatia har en rekke byer med lang tradisjon som helsedestinasjoner.

Andre land

* India: Fra India stammer ayurvedaen, et gammelt medisinsk system hvor en bruker urter, olje, massasje, inhalering av damp, varme bad og diett i behandlingen. Mange ayurvediske sentre er i dag tilrettelagt spesielt for turister.

* Japan: Å reise til en «onsen», det japanske ordet for varm kilde, er svært populært blant japanere. Som et land med aktive vulkaner har Japan mange slike kilder, og landet har lange tradisjoner for felles bad bygget rundt disse.

* Jordan: Dødehavsområdets salte vann kombinert med høy luftfuktighet og lufttemperatur trekker både vanlige turister og folk som håper på bedring av ulike sykdommer.

* Thailand: Thaimassasjen er velkjent, og takket være at Thailand er blitt en stor turistdestinasjon, er det også kommet et stort utvalg spahoteller.

Artikkeltags