Det ekte Twin Peaks

Cafeen i North Bend er et av de få foretakene som fortsatt profilerer «Twin Peaks»-tilknytningen.

Cafeen i North Bend er et av de få foretakene som fortsatt profilerer «Twin Peaks»-tilknytningen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Små, litt dystre tettsteder blir fort omtalt som litt «Twin Peaks-aktige». Slik er det ikke med North Bend. Det er Twin Peaks.

DEL

– Mange lurer på om Dale Cooper eller Leland Palmer faktisk har vært her på hotellet, forteller Jessica Dunn lattermildt.

Hun er resepsjonist på Salish Lodge & Spa, for «Twin Peaks»-fans bedre kjent som The Great Northern.

20 år etter at «Twin Peaks»-piloten ble sendt på ABC Network, får Dunn fremdeles mange spørsmål om «Twin Peaks» fra turister på jakt etter spor fra serien. I august feires seriens jubileum i byen.

Tidenes kultserie

Da «Twin Peaks» for første gang ble kringkastet 8. april 1990, ble det starten på en av tidenes kultserier.

Handlingen var lagt til en fiktiv småby i staten Washington, og mye av eksteriørfilmingen ble lagt til Snoqualmie og North Bend i staten Washington.

– Mange blir skuffet når vi forteller at all interiørfilmingen ble gjort i et studio. Special Agent Dale Cooper har nok ikke sittet i noen av stolene her, erkjenner Dunn.

Hun tilbyr et kart med oversikt over «Twin Peaks»-steder i området, og en hel perm med utklipp fra aviser og ukeblader om Snoqualmie og «Twin Peaks»-innspillingen.

– Jeg synes det er ganske morsomt at det fremdeles kommer folk og spør om «Twin Peaks». Serien har satt sine spor, smiler Dunn.

Twede’s kafé

Området rundt Snoqualmie har flere kjente «Twin Peaks»-attraksjoner: «Big Ed’s Gas Farm», «Laura Palmers hus», «Packard Sawmill», «Roadhouse», «Hap’s Diner» og «Blue Diamond Hotel».

– De fleste som er ute i «Twin Peaks»-ærend spør etter Twede’s, forteller Dunn.

Twede’s Cafe fungerte nemlig som Double R Diner i tv-serien, og er et av de få stedene som fortsatt gjør et nummer av «Twin Peaks»-tilknytningen. Kafeen ligger i North Bend, og stort mer «Twin Peaks» enn dette tettstedet er det neimen ikke mulig å få det.

"A damn fine cup o’coffee!"

På Twede’s serveres både cherry pie, som Special Agent Dale Cooper var så begeistret for, og selvsagt står «A damn fine cup o’coffee!» på menyen.

– Det er jo ikke gourmetkaffe akkurat. Det er helt vanlig kaffe. Men vi hører «a damn fine cup o’coffee» støtt og stadig, forteller Kyle Twede, innehaver av Twede’s Cafe.

Utsagnet om kaffens fortreffelighet sikter til utsagnet som ble spesialagent Dale Coopers varemerke.

Da David Lynch oppdaget kafeen i 1990 het stedet Mar-T Cafe, men navnet ble endret da Kyle Twede overtok. Mye av kafeen ble ødelagt i en brann i 2000, men er bygget opp igjen, forholdsvis tro mot originalen.

– Cherry Pie’n vår var egentlig ikke noe å skryte av, så vi brukte ganske mye tid på å finne en oppskrift som fungerte, forteller Kyle.

Han selger blant annet kopper, T-skjorter og kaffe med «Twin Peaks»-temaer.

Årlig festival

«Twin Peaks»-forretningen er ikke like blomstrende som tidligere, men noen dager hver sommer tar det av.

Da arrangeres det «Twin Peaks»-festival i North Bend med en og annen mindre profilert skuespiller fra serien til stede. I fjor dukket blant andre Carel Struycken («The Giant») opp.

20-årsjubileet for serien ble ettertrykkelig markert på årets festival som gikk av stabelen denne helgen.

– Filmen «Fire walk with me» pleier å surre på storskjerm her inne på kafeen så lenge festivalen varer. Så etter hver festival er jeg lut lei hele «Twin Peaks», tilstår James Crossan, som serverer oss kaffe og cherry pie.

The Giant Log

North Bend huser også Northwest Railway Museum. I samlingen inngår restene av en gigantisk trestamme som skal være over 400 år gammel.

Den ligger på en spesialvogn, og overbygningen skal etter sigende være fra Weyerhaeuser mill, som fungerte som «Packard Sawmill»,  i tv-serien.

– Jo da, vår gigantiske trestamme har vært med i «Twin Peaks», bekrefter James Sackey.

Han er en av de mange frivillig som jobber på togmuseet som har Nord-Amerikas største samling av Northwest Railway-togsett.

Litt bortenfor museet står en rekke togsett som skriker etter oppussing. Sackey forteller at de mangler både folk og penger til å sette togene i stand

– Man trenger ikke være gal for å jobbe med gamle tog, men bevares, det hjelper, sier Sackey og vil gjerne vise fram enda en «Twin Peaks»-godbit.

– Ser du den togvognen der med betegnelse 272? Den er identisk med 273 som var med i «Twin Peaks», forteller togentusiasten med stor iver før han stopper opp:

– Men dette blir kanskje for detaljert for deg?

Reisefakta:

Til North Bend og Snoqualmine:

Fly Oslo-Seattle fra 5000-6000 kroner t/r. Leiebil fra rundt 180 kroner dagen. Snoqualmie/Fall City og North Bend ligger 40-50 minutters kjøring fra Seattle. Følg Interstate 90.

Bo Twin Peaks-aktig:

Rimelig:

www.fallcityinn.com («Roadhouse» i «Twin Peaks») Fra 95 dollar.

Eksklusivt:

www.salishlodge.com («The Great Northern» i «Twin Peaks»). Fra ca. 155 dollar.

Nettsteder:

Twede’s Cafe: www.twedescafe.com

Festival: www.twinpeaksfest.com

Twin Peaks-spotting: www.intwinpeaks.com

Togmuseet: www.trainmuseum.org

Om North Bend: http://ci.north-bend.wa.us

Om Snoqualmie: www.snoqualmiefalls.com

Om Fall City: www.ci.snoqualmie.wa.us/

Artikkeltags