Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens privatisering gjør oss veldig sårbare

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har altså gitt fra oss kontrollen på grunnleggende og kritiske samfunnsområder som helse, utstyr og mat. Det viser at vi trenger en skikkelig politisk opprydning, skriver Vidar Lorang Larsen, LO Stat.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om pandemien i Norge var varslet stod vi allikevel praktisk talt uten beredskap for både legemidler og smittevernutstyr. Vi har dessverre gjort oss avhengig av internasjonale forsyningskjeder og bygget ned egen produksjon. Solberg-regjeringens politikk med privatisering og nedbygging av offentlig sektor gjør oss veldig sårbare, spesielt i krisesituasjoner.

Folkehelseinstituttet og NAV har eksempelvis blitt svekket av store kutt i bevilgningene. Det som er bekymringsfullt, er at troen på markedsliberalismen og globaliseringens fordeler blir så sterk at innbyggernes trygghet og sikkerhet blir tilsidesatt. Det har ført til at vi er blant de landene i Europa som har lavest sengekapasitet på våre sykehus. I følge Intensivregister.no har vi kun åtte intensivsengeplasser per 100.000 innbyggere, noe som bare er 80 prosent av snittet i EU. Tyskland har til sammenlikning tre ganger flere sengeplasser enn oss.

En ting er sikkert, det kommer flere pandemier. Da er det svært viktig at vi har en sterk stat og et velfungerende fellesskap.

Det vi nå har opplevd under pandemien viser at hvert land må stole på seg selv, og først og fremst løse egne problemer. Da trenger vi dyktige fagfolk, isolater, smittevernutstyr og oppdaterte beredskapsplaner for å håndtere pandemier. I stedet har vi sett en beredskapssvikt hvor vi har manglet kritisk og nødvendig utstyr. Vi har i desperasjon kjøpt piratkopierte åndedrettsvern som har satt sykehusansattes liv og helse i fare. I tillegg mangler vi legemiddelberedskap. Allerede før krisen ble det avdekket mangler av viktige legemidler.

Like dårlig stilt er vi når det gjelder egen matproduksjon. Norge har et av Europas dårligste matvareberedskap. Matjord er bygget ned i et skremmende tempo. Korrigert for import av kraftfôr er selvforsyningen i norsk jordbruk ifølge Norsk Landbrukssamvirke så lav som 36 prosent. Matforsyningen er baseres på stadig mer utenlandsk, og mindre norsk planteproduksjon. I tillegg har vi gjort oss avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å så og høste det lille vi selv produserer. Da er det ikke så rart at vi så tendenser til hamstring i begynnelsen av utbruddet.

Vi har altså gitt fra oss kontrollen på grunnleggende og kritiske samfunnsområder som helse, utstyr og mat. Det viser at vi trenger en skikkelig politisk opprydning. Vi må styrke de offentlige sykehusene i hele landet. Ikke kutte, sentralisere og privatisere helsetilbud. Vi må få startet opp egen vaksine- og utstyrsproduksjon. I tillegg må matproduksjonen og selvforsingsgraden økes betraktelig. FNs matvareprogram mener at verden trenger 60 prosent økning i matproduksjonen innen 2050. Det kan by på store utfordringer når FNs klimapanel anslår at klimaendringene vil gi to prosent lavere avlinger hvert tiår.

En ting er sikkert, det kommer flere pandemier. Da er det svært viktig at vi har en sterk stat og et velfungerende fellesskap.

Les også

Sykehusdirektøren: – Det knytter seg betydelig usikkerhet til hvor mange intensivplasser vi vil klare å bemanne

Les også

Umerkede munnbind til blodpris: – Jeg kan ikke be mine ansatte bruke disse

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.