– Pinlig når NRK hetser Østfold

HETS-KRITIKK: Språkrådet mener NRK nå bør være ferdig med Raymon og annen hets av Østfolddialekten.

HETS-KRITIKK: Språkrådet mener NRK nå bør være ferdig med Raymon og annen hets av Østfolddialekten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Språkrådet er ikke nådig mot NRK og årets sesong av Underholdningsavdelingen, som hetser Østfolddialekten.

DEL

– Det er pinlig når en mektig aktør som NRK velger å sparke nedover i landets språklige hierarki, mener Språkrådets seksjonssjef Karine Stjernholm i en kronikk publisert på NRKs yting-side.

LES OGSÅ: – Døm lurær på om vi er blitt helt gærne

Røk og beken

Når mektige NRK stadig vekk hakker på østfoldsmålet, er konsekvensen av slik latterliggjøring både dialektdød og ensretting, tordner hun.

– I lørdagens premiere på en ny sesong av Underholdningsavdelingen på NRK1 møtte vi østfoldingen René André Andreassen Ask. Han prøver visstnok «å gjøre verdensbildet litt mer forståelig». Ikke overraskende ender forsøket i en opptreden i naivitet, grensehandel, «røk» og «beken», ytrer Språkrådets seksjonssjef.

Se sketsjen her

– Bildet av Østfold – eller Enfold – er godt sementert, med god hjelp av NRK gjennom figurer som Raymon. I tillegg siteres stadig Finn-Erik Vinje på at han mener talemålet i landsdelen er Norges styggeste, påpeker hun.

– Pinlig

– I et dialektparadis som Norge, der det å snakke dialekt vanligvis har høy status, befinner talemålet i Østfold seg i en særstilling – det er lett å hakke på. Sånt blir det god TV av, eller hva? spør Stjernholm.

– I Underholdningsavdelingen framstilles østfoldingene som enkle grensehandlere som røyker og spiser bacon. De er folkelige, ler av sine egne vitser på en måte som bryter sosiale koder – i alle fall de sosiale kodene på Marienlyst. René André er NRK-klisjeen av en enfolding som ikke klarer å forstå situasjonen han er i. Han skjønner på ingen måte signalene fra samtalepartneren sin.

– Vi i Språkrådet mener det er pinlig når en mektig aktør som NRK velger å sparke nedover i landets språklige hierarki, skriver seksjonssjef Karine Stjernholm i Språkrådet.

– Svært uheldig

– Gjennom latterliggjøring bidrar en mektig rikskringkaster i dag til å opprettholde holdninger som er svært uheldige for dem som rammes direkte, mener hun.

– Og de språklige konsekvensene av dette er ensretting og dialektdød, skriver språkrådets seksjonssjef, som avslutter med kraftsalven:

– Kjære NRK, vi er ferdig med Raymon nå.

LES OGSÅ: – Raymon er verken ferdig eller død

Artikkeltags