Det er Aftenposten som skriver at saken nå er avgjort i retten. En mann fra Fetsund er i Romerike tingrett dømt til å betale 12.000 kroner i bot, subsidiært 22 dager i fengsel, for den hatefulle kommentaren,

Det var da turister fra De Arabiske Emirater ble observert i Fredrikstad sentrum for ett år siden, at Fredrikstadsavisa skrev et Facebook-innlegg. «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet», og la ut et bilde av turistene som samlet seg til bønn under gangbrua til Kråkerøy.

Delt på Facebook

Bildet ble blant annet delt på Facebook-gruppa «Norge er vårt» med teksten «Midt i byen min Fredrikstad :-( muslim jævlæne har bønnetid!!!!».

Men det var altså ikke denne kommentaren som nå har fått rettslig etterspill.

Mannen er dømt for å ha brudd på straffelovens paragraf 135a, andre ledd:

«Ved uttalelse eller annen meddelelse som framsettes offentlig, å ha truet, forhånet eller utsatt for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse».

Ifølge Aftenposten erkjente mannen straffskyld, men forklarte at han ikke mente det han skrev bokstavelig. I retten fortalte han at han ble revet med av de andre kommentarene under bildet.

Men det tok altså ikke retten hensyn til.

Slettet bildet

Bildet på Facebook fikk så mange hatefulle kommentarer at Fredrikstadavisa til slutt valgte å slette innlegget.

«Vi beklager dette, da vi mener debatten og innspill i utgangspunktet burde få leve, men vi kan ikke la folk sikkerhet settes på spill. Vi mener uansett synspunkt at man bør kunne holde en fornuftig linje. Vi takker for engasjement», skrev redaktør i Fredrikstadavisa, Tobben Sønstrød om saken noen dager etter at bildet ble lagt ut på Facebook.

Politiet startet i fjor sommer etterforskning av flere av kommentarene under bildet som ble delt på Facebook-siden «Norge er vårt».

Kommentarene lød blant annet «Har du kastet ut bananer?», «Nakkeskudd er tingen» og «Ta en bulldoser og klem de flate da vel», og kom fra personer bosatt i blant annet Brumunddal, Fjellhamar, Fetsund, Arendal og Drammen.

Det er foreløpig ikke kjent om flere personer har blitt anmeldt som følge av de hatefulle kommentarene.