Ramadan – en måned med faste og hvile for kropp og sjel

I de fleste arabiske og muslimske land organiseres det  fellesmåltid etter solnedgang under Ramadan. Bildet er fra en slik samling utenfor Stormoskeen i Dubai.

I de fleste arabiske og muslimske land organiseres det fellesmåltid etter solnedgang under Ramadan. Bildet er fra en slik samling utenfor Stormoskeen i Dubai. Foto:

Av

Ali Husain forteller om muslimenes fastemåned som varer enda halvannen uke: – Folk frykter at faste over en så lang periode vil ha skadelige virkninger på helsen. Men det vil ikke være slik når de bli kjent med fordelene med å faste.

DEL

Kronikk

En morsom kort samtale mellom ei hyggelig dame på Herøy og meg fikk meg til å skrive dette innlegget om Ramadan. Det var veldig artig da hun spurte meg: «Jeg hørte at dere tilbringer en hel måned uten å spise og drikke fra morgen til kveld, er det sant?»

Hun ble sjokkert da jeg svarte ja, det er sant. Hun spurte meg igjen: «Gjelder dette også for barna deres?». Hun var mer forbauset da jeg svarte: «Vi trener dem for å gjøre det når de blir litt over ti år».

Damen så vennlig på meg og sa: «Det må være en ambulanse i nærheten av der dere bor, slik at dere kan få hjelp hvis det skjer noe alvorlig med dere i løpet av dagen på grunn av ikke å spise og drikke fra morgen til kveld».

Hellig måned

Ramadan er en av de månedene som brukes i den islamske verden og som er kjent som Hijri-kalenderen som adskiller seg fra kalendermånedene. Mellom dem er måneden Ramadan den hellige.

Fasting i Ramadan anses som en av de fem grunnleggende søylene i Islam. Fasting som kalles på arabisk «Siyam» begynner på soloppgang og slutter ved solnedgang. I tillegg til å avstå fra å spise og drikke i løpet av denne tiden, øker muslimene også tilbakeholdenhet, som for eksempel å avstå fra seksuelle forhold i løpet av dagen, røyking, generelt syndig tale og dårlig atferd uansett situasjonen.

Fasting i Ramadan gir initiativ til å følge et sunt kosthold under og etter Ramadan. Det er også den perfekte tiden til å legge bort dårlige vaner som å røyke, å bli sint raskt, eller å spise og drikke mye i løpet av dagen.

■ Hvorfor faster muslimer?

Fasting er ment å bringe tilbedere nærmere Gud gjennom jevn minne, refleksjon og tålmodighet. Ramadan er en hvile både for kropp og sjel. Muslimer forventes å vise selvkontroll og dypere åndelighet under Ramadan. Det er også en måneds takknemlighet. Ved å avholde seg fra mat og drikke i løpet av dagen, blir trofaste påminnet om de mindre heldige. I måneden Ramadan får de fattige mer og mer donasjoner i hver landsby og i hvert nabolag fordi de fleste familier donerer penger for å komme seg nærmere Gud i en form som kalles «Zakat» i Islam.

Hver natt under Ramadan, setter moskeer og hjelpeorganisasjoner opp telt og bord for å servere gratis kveldsmåltider for de fattige.

For å forberede seg på fasting, vekker muslimer seg til et pre-soloppgangsmåltid som kalles «Suhoor». Det lille måltidet vil ofte inkludere grønnsaker og frukt, te, yoghurt, dadler og kraftmat som bønner og linser. I mange byer og landsbyer i den muslimske verden vekker frivillige de troende for «Suhoor» ved å marsjere gjennom gatene og synger og slår trommer.

■ Hvordan bryter muslimer fasten?

Muslimer bryter fasten akkurat som profeten Muhammad gjorde det for 1.400 år siden, med en slurk av vann og noen dadler ved solnedgang. Etter solnedgangsbønner deles en stor fest kjent som «Iftar» med familie og venner.

■ Kan muslimer bli unntatt fra faste?

Små barn, eldre, syke mennesker og reisende er unntatt, så vel som kvinner som er gravide, i pleie eller menstruerer. Muslimer som bor i land med for høye dagslystimer rådes av religiøse lærde til å følge fastende tider av det nærmeste muslimske flertall i landet.

■ Overraskende helsemessige fordeler av fasting i Ramadan:

Folk frykter at faste over en så lang periode vil ha skadelige virkninger på helsen. Men det vil ikke være slik når de bli kjent med fordelene med å faste.

Ali Husain

  • Fra Syria, bor i Fredrikstad med kone og ett barn, tre barn bor andre steder i Norge..
  • Yrkesbakgrunn som avisredaktør og ankermann på TV-nyheter.
  • Har jobbet som lærer ved universitet i flere land.

Hjerne-trim

En studie utført av forskere i USA fant at det mentale fokuset som ble oppnådd under Ramadan, øker nivået av hjerneavledet nevrotrofisk faktor, noe som får kroppen til å produsere flere hjerneceller, og dermed forbedre hjernefunksjonen.

På samme måte betyr en tydelig reduksjon i mengden av hormonet cartisol, produsert av binyrene, at stressnivået blir sterkt redusert både under og etter Ramadan. Reduksjon av kolesterol i blodet er også en fordel. Det reduserer risikoen for å lide av hjertesykdom, hjerteinfarkt eller slag.

Fasting i Ramadan gir initiativ til å følge et sunt kosthold under og etter Ramadan. Det er også den perfekte tiden til å legge bort dårlige vaner som å røyke, å bli sint raskt, eller å spise og drikke mye i løpet av dagen. Ramadan er den passende tiden til å gjøre det fordi man blir i stand til å gjøre det i en gruppe, noe som burde være lett å finne i Ramadan.

Spise mindre

En annen fordel er at å spise mindre gjennom fasting fører til at magen krympes gradvis, noe som betyr at man må spise mindre mat hver dag.

I tillegg kan Ramadan virke som en fantastisk detox for kroppen. Når kroppen begynner å spise i fettreserver for å skape energi, vil den også brenne bort eventuelle skadelige giftstoffer som kan være tilstede i fettavsetninger.

Ved ikke å spise hele dagen, vil man oppdage at stoffskiftet blir mer effektivt, noe som betyr at mengden næringsstoffer vi absorberer fra mat, forbedrer seg. Dette er på grunn av en økning i hormonet kalt adeponektin, som er produsert ved en kombinasjon av fasting og spising sent på kvelden, og som gjør at musklene våre kan absorbere flere næringsstoffer. Dette vil gi helsemessige fordeler i kroppen.

Slutter med lykke

Den siste dagen i Ramadan er en av de lykkeligste dagene på året. Kjøpesentre, butikker og markeder blir fulle av folk som kjøper mat, desserter og nye klær som forberedelse til «Eid» som kommer rett etter den siste dagen i Ramadan.

Eid varer i tre dager. Folk besøker hverandre og går ut til parker og restauranter for å spise og drikke i dagslyset etter en hel måned. Barn får mye penger fra familie, slektninger og venner.

Uttrykket brukt av folk til å gratulere hverandre når Eid kommer, er «Eid Mubarak», men den vanligste frasen i den islamske verden – særlig i de arabiske landene – er «kulla am waantum bikhair».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags