Nei, nei, så fikk ikke Ragnhild i Helsingfors gaven til jul. En tynn, liten bok som fikk plass i en A5-konvolutt sammen med julekortet som hilsen. Sendt 15. desember fra en av byens post i butikk. Ingen vet om Ragnhild noensinne mottar brevet. Portoen var bare på kr 49,00 og boka var tynn, så det er kanskje ikke all verden.

Men det begynner å bli all verden når ikke posten kommer frem. Når byen ikke har et eneste postkontor. Når folk ikke lenger stoler på postgangen. Når man synes man må sende melding til mottagere, at nå har jeg sendt noe til deg, så pass på de dagene det er postombæring. Når ordet ekspressbrev blir en vits.

For i Finland var det sommeren 2017 slutt på distribusjon av brevpost på tirsdager. Brevpost deles heller ikke ut lørdager. Posten i Norge planlegger det samme og går inn for at postombæringen reduseres fra fem til tre dager i uken fra 2020. Fra 2022 bør det kuttes til bare to dager i uken, skriver Aftenposten. Hva med ansatte som mister jobben?

Siste nytt fra Posten i Finland er at brevpost fra årsskiftet ikke lenger sendes med fly, men trailere tar med seg brevene. Det tar tid i et langstrakt land, men blir kanskje et eksempel til etterfølgelse også i Norge?