Rådmannen i Hvaler tillater administrasjonen å herje fritt med dem som skal bygge

Avslått av administrasjonen men godkjent av politikerne.

Avslått av administrasjonen men godkjent av politikerne. Foto:

Av

«Hvaler kommune kan være glad for at kommunen har ansvarsbevisste og kompetente politikere som gjennomskuer administrasjonens inkompetanse og fatter ansvarlige vedtak.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Administrasjonen i Hvaler kommune avslo nylig denne lille perlen av en hytte i Pulservikgata 59 på Kirkøy, et avslag som opprørte meg sterkt, og som jeg fikk i oppdrag å påklage. Avslaget ble heldigvis omgjort av politikerne.

Administrasjonen likte nemlig ikke denne hytta, og konstruerte en mengde feilslåtte begrunnelser for å avslå den. Blant annet likte de ikke hyttas moderne formspråk, og påsto at byggeskikken på stedet var «enhetlig med saltak og tradisjonell utforming», og at hensynet bak hytteforbudet er at kommunen ønsker å «sikre at bygningsmiljøer som ønskes bevart ikke forringes».

Vi ble da tvunget til å foreta en omfattende kartlegging av eksisterende bebyggelse og kommunens praksis de senere år for å dokumentere at påstandene var feil. Undersøkelsen viste selvfølgelig at området ikke var enhetlig i det hele tatt, og at ingen bevaringsbestemmelser finnes.

Administrasjonen endret deretter sin påstand til at vi bare skulle kopiere nabohyttenes byggeskikk – en påstand i skrikende motstrid til statens estetikkveileder, hvor det blant annet heter:

«At det skal vises respekt for eksisterende bebyggelse betyr ikke at man er bundet til å kopiere den eksisterende bebyggelse. Alle bygninger behøver ikke være like eller ha samme arkitektoniske uttrykk. En avvikende utforming av enkelte bygg kan i seg selv gi variasjon og en god helhetsvirkning.»

Hvaler kommunes administrasjon setter altså personlig synsing foran kompetanse og fagkunnskap! Ja til og med foran fylkesmannen, som ikke ville fraråde at denne hytta ble godkjent!

Administrasjonen klarte til og med å påstå at hytta, som ligger i skogsområde 300 meter fra sjøen, måtte redusere vindusarealet på grunn av «lysforurensning»! Dette mens flere andre hytter med langt større vindusarealer og beliggende i 100-metersbeltet åpent mot sjøen, var blitt godkjent! Heldigvis skulle det vise seg at politikerne ikke betrakter «lysforurensning» som noe problem overhodet.

Og når administrasjonens avslag oppheves må jo kommunekassa dekke byggherrenes klageutgifter, et beløp som bare i denne ene saken utgjør over 110.000 kroner!

Kartleggingen vår avslørte utstrakt forskjellsbehandling, noe også politikerne erkjente. For eksempel fortalte en av hytteeierne i området hvordan saken hans gikk fra et absolutt nei til et positivt ja bare ved å skifte saksbehandler! Og enkelte arkitektkontorer uttalte at de ikke tør å ta oppdrag i Hvaler i det hele tatt på grunn av saksbehandlernes uforutsigbare og personlige synsing.

Jeg har jobbet med byggesaker i mange år, med både kommuner og private som oppdragsgivere, men jeg har aldri opplevd tilsvarende myndighetsmisbruk, inkompetanse og forskjellsbehandling som i Hvaler!

Dette er en etat i fri dressur med et skrikende behov for radikal holdningsendring. De ansattes primære ansvar er jo å sørge for at innbyggerne får ivaretatt sine rettigheter, ikke at de fratas dem. Riktige holdninger og kultur er et klart lederansvar, men i disse sakene tillater rådmannen at saksbehandlerne får herje som de vil med dem som skal bygge. Og når administrasjonens avslag oppheves må jo kommunekassa dekke byggherrenes klageutgifter, et beløp som bare i denne ene saken utgjør over 110.000 kroner!

I de to siste møtene var det faktisk politikerne som reddet kommunens anseelse ved å underkjenne rådmannens saksfremstilling. Hvaler kommune kan være glad for at kommunen har ansvarsbevisste og kompetente politikere som gjennomskuer administrasjonens inkompetanse og fatter ansvarlige vedtak.

Men det er jo ganske spesielt at politikerne innehar mer kompetanse enn administrasjonen, som jo hever lønn for å gi politikerne råd!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.