På Stortorvet møter Fredriksstad Blad to damer, som ikke bare er positive til DAB-skiftet.

– Jeg er ikke så ille for DAB-nettet. Jeg har vært veldig fornøyd med FM. Dersom det er om å gjøre å få flest mulig kanaler, så er det tåpelig. For meg holder det med en eller to kanaler, sier Liv Larsen.

– Så kan en jo fremdeles få inn svenske radiokanaler på FM-nettet, forteller damen som likevel liker enkelte av DAB-kanalene.

– Jeg har to radioer med DAB på. Så det blir ikke et problem for meg. Jeg hører på P7 Klem, fordi det er mye bra musikk der, forteller hun.

– Jeg hører på P4, men de skal fortsette på FM litt til. FM-nettet stenges vel helt først etter nyttår?, undrer venninnen Astrid Pettersen seg.

Slik foregår det

Det er ikke rart at mange lurer på nettopp det samme som Astrid Pettersen. For det er faktisk ikke slik at FM-nettet stenger helt. For eksempel skal lokalradioen Radio Øst, sammen med 215 andre lokalradiokanaler, fortsette på FM-nettet helt fram til 2022. I tillegg fortsetter P4 på FM-nettet ut 2017.

LES OGSÅ:

Stortinget vedtok allerede i 2011 at FM-nettet skulle stenges ned i løpet av 2017. Slukkingen foretas i seks etapper. I Østfold, Oslo, Vestfold og Akershus stenges nettet 20. september. I Troms og Finnmark, som den siste regionen, stenges FM-nettet den 13. desember 2017. Det er de riksdekkende stasjonene som forsvinner, mange norske lokalradiostasjoner fortsetter sine sendinger på FM-nettet.

Norge blir dermed det første landet i verden som slukker FM-nettet. For å få tilgang til alle radiokanalene som finnes må du gå til innkjøp av en radio som støtter DAB+. Det er mange som kjøper DAB-radio om dagen. Særlig DAB-utstyr til bil går unna, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi monterer nok tre til fire adaptere per dag, men de aller fleste som kommer innom er mest nysgjerrige på hva slukkingen av FM-nettet innebærer, forteller daglig leder hos BilXtra Sarpsborg, Kim Uno Arnesen til avisen.

Ida Kornelia Ødegård Hansen (28) har ikke montert DAB i bilen. Enda.

– Jeg synes egentlig det er litt håpløst hele greiene. Det er litt mye styr, men det er verst for de eldre. Dersom en vil slippe unna så er det lett for de unge å for eksempel høre på nettradio, sier hun. 

– Det er en litt gammel bil jeg kjører nå, så jeg må vel montere DAB-radio. Vi får se. Mannen min driver med biler, så det er egentlig mest fristende å kjøpe ny bil, spøker Ødegård Hansen til Fredriksstad Blad.

 

  • FM-nettet slukkes region for region. Det gjøres for å gi nordmenn tilstrekkelig med til omstillingen.
  • I Østfold avvikles FM-nettet for NRK 20. september. P4, Radio Norge og lokalradioer som ikke fortsetter på FM, avvikles fredag 8. desember.
  • I første omgang vil 215 nærradioer fortsette å sende på FM-båndet fram til 2022.

LES OGSÅ: HER får du best DAB-dekning