Som Fredriksstad Blad tidligere har omtalt, var begge tiltalt for deltagelse i IS og terrorforbund. Onsdag ble de funnet skyldige, melder VG. Oslo tingrett konkluderte slik i dommen:

– Klar plan

«På det tidspunkt Magomadov og Ahmed inngikk forbund med ISIL (IS, red.anm.) var de begge godt kjent med ISILs handlinger, og hva terrororganisasjonen var i stand til å utføre av brutale volds- og krigshandlinger. De hadde gjort forberedelser og planlagt reisen i god tid, Adam i flere måneder og Hasan i ca. halvannen måned.»

Ifølge dommen hadde de begge en klar og målbevisst plan med å slutte seg til ISIL «om å medvirke til organisasjonens terrorvirksomhet.»

Anker dommen

Ahmeds forsvarer, Nils Christian Nordhus, mener klienten er feilaktig dømt.

– Han er svært skuffet over dommen, men likevel ikke overrasket ettersom han ikke trodde han ville få en rettferdig rettssak, sier han til VG.

Nordhus meddeler at den pakistanske 46-åringen som kom til Lisleby som treåring, vil anke dommen. 23-åringen, som har bodd i Norge siden han var 15, har erkjent å ha sluttet seg til IS, men nekter straffskyld for terrorforbund.

De har fått henholdsvis seks og sju og et halvt år i fengsel.

Det var i 2014 at de reiste sammen til Syria. Fredrikstad har fått mye oppmerksomhet på grunn av flere unge syriafarere fra Lisleby i denne perioden. Fra før har Hasan Ahmeds sønn, Ishaq Ahmed (25), blitt dømt til åtte års fengsel for terrorforbund og IS-deltagelse.

Jobb er viktig

Nestleder i moskeen på Lisleby og representant for Arbeiderpartiet i Fredrikstad, Mohamed Saleban Warsame, sier han ikke kjenner saken veldig godt. Men han håper at dette er en riktig dom.

Warsame peker på arbeidsløshet som en årsak til at minoritetsungdom blir radikalisert.

– Unge uten jobb føler seg isolert fra samfunnet. Da kan man bli et enkelt mål for terrororganisasjoner som IS, som spiller på fellesskapsfølelse og tilhørighet, sier han og oppfordrer byens arbeidsgivere til å gi ungdom med minoritetsbakgrunn en sjanse.

– For å unngå lignende saker i fremtiden må folk ta sjansen på minoritetsungdom. Det er sørgelig at næringslivet her i byen ikke åpner sine dører for dem. De må føle at de er en del av storsamfunnet. Det blir bare tomme ord om det kun er vi som minoritetssamfunn som velger å inkludere dem, mener Saleban Warsame.

LES OGSÅ: Muslimer og kristne planlegger felles religiøst forum i Fredrikstad