Mandag startet den første gruppen med fortellerkurs på Fredrikstad bibliotek. Målgruppen er innvandrere som har lært noe norsk. I gruppen lærer de å sette ord på og formidle sin egen historie, som for mange er et problem. Ett av målene er økt kulturforståelse både innvandrerne imellom, og for norsk kultur.

LES OGSÅ: Søker om nye millioner

Leder i Bibliotekutvikling Østfold, Anne Berit Brandvold, forteller at de har fått 150.000 kroner i støtte fra Nasjonalbiblioteket for å gjennomføre fortellerkursene, og sier dette om bakgrunnen:

–Når innvandrere kommer til Norge og skal lære seg norsk, blir det veldig mye på våre premisser. Vi skal lære dem hvordan norske samfunnet fungerer. Så har de bakgrunn, bagasje og kultur som er så forskjellig fra det de kommer til, og ikke klarer de å formidle det. En del føler seg oversett og usynliggjort.

LES OGSÅ: Jo da, de søkte om penger

Første runde starter intensivt denne uken med innleid kursholder. De ansatte i biblioteket deltar og skal selv lære seg teknikkene for å kunne videreføre arbeidet fremover, forteller biblioteksjef i Fredrikstad, Ib Aarmo.

– Kursene er todelt. Vi fokuserer veldig på det med integrering. Samtidig brukes metodikk som er positiv for den enkelte. Det gjør noe med selvbildet til den som må flykte fra alt. Dette kan være med på å bygge opp noe av selvbildet – det å lære å uttrykke seg, mener han.

Det første løpet er lagt, men det vil komme flere grupper gjennom vår- og høstsesongen, opplyser Anne Berit Brandvold.