Gå til sidens hovedinnhold

Kulturjumboen Råde mellom byene

Artikkelen er over 4 år gammel

- Når kultur i en kommune reduseres til tall og plasseringer på en liste, glemmer man alle ildsjelene som står på for å skape og dele opplevelser med sine sambygdinger, for eksempel under Tomb-spelet som har premiere lørdag, skriver humorkritiker Anders Holstad Lilleng

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Råde opp av grøfta, lød det som et mantra for fem år siden i den lille bygda mellom byene. Og Råde kravlet seg raskt opp.

Man fikk orden på kommunens økonomi, frigjorde seg fra register for betinget godkjenning og kontroll, store kulturelle arrangementer ble dratt i gang, og fotballgutta tok første steg oppover i divisjonene.

En ny iver og giv kunne merkes på raet.

991 kulturkroner per Råde-sokning

I fjor kom en ny smell. Råde er en kulturjumbo, meldte Fredriksstad Blad. I en rangering av landets kulturkommuner foretatt av Telemarksforskning, ble Råde plassert på absolutt bunnplass.

 

I tall fra 2016 kan man lese at Råde bruker 991 kulturkroner per innbygger. Hvaler bruker 1.610 kroner, Fredrikstad 1.638 kroner. Gjennomsnittskommunen i Norge bruker 2.023 kulturkroner per innbygger.

Den tabloide måten å lese dette på, er at Råde kulturelt er i grøfta. Bygda er ikke bare kulturjumboen mellom byene. Råde er hele Norges kulturjumbo.

En slik tolkning er både uheldig og urettferdig for den lokale kulturen. Det skjer mye bra i Råde. Fotballen skaper et stort engasjement. Bygda har fått to nye kunstgressbaner og BMX-bane.

I 2015 besøkte til sammen over 10.000 store arrangementer som Råde Parkfestival, kulturuka i Råde, Tomb-spelet og Sirkus Østfold.

Les anmeldelsen av Sirkus østfold 2016: Grande-finale uten avgift

I tillegg skjer det stadig kulturelle begivenheter i regi av bibliotek, menighet, lokallag og kor.

Eiendomsskatt

Det frivillige lag- og foreningslivet er selve bærebjelken, kan man lese på kommunens hjemmeside. Kommunen skal legge forholdene til rette og stimulere den frivillige aktiviteten.

Hvorfor bruker Råde mye mindre penger på kultur enn Fredrikstad og lille Hvaler? Svaret finner man i politikken. Frivillighet står sentralt i kulturpolitikken til de tre partiene på toppen, Høyre, Frp og Venstre.

Alle tre kommunene har eiendomsskatt, men Råde ligger betraktelig under både Hvaler og Fredrikstad i hva de krever inn av den omstridte skatten. Da forsvinner også muligheten for ekstra kulturkroner i kassa.

De regjerende partiene, med ordfører René Rafshol i spissen, er så populære etter sine tøffe, men nødvendige grep siden 2011, at et skifte nok ikke skjer i nærmeste fremtid.

Les også: Mohn trekker seg ut av Sirkus Østfold

De frivillige er selve bærebjelken

Forskning har i tillegg vist at det ikke er kultur og flotte kulturhus som får folk til å flytte til en kommune. Dermed går pengene til andre ting. Politikk handler som kjent om prioriteringer.

Mer penger betyr heller ikke at kulturen blir bedre. Det betyr bare at det blir mer penger.

Dermed er det frivilligheten som må være bærebjelken i Råde inntil videre. Det er ingen uting. Når kultur i en kommune reduseres til tall og plasseringer på en liste, glemmer man alle ildsjelene som står på for å skape og dele opplevelser med sine sambygdinger, for eksempel under Tomb-spelet som har premiere denne helgen.

Ukens kulturtips: I morgen er det igjen klart for Tomb-spelet

For alle dem som står på og dem som løser billett, er ikke Råde en kulturjumbo. For dem er Råde et hjem som igjen kravler ut av en grøft noen har definert dem ned i. Vil de ha det annerledes, stemmer de annerledes i 2019.

Det er fortsatt iver og giv på raet.

Kommentarer til denne saken