Spilt sammen i korps i 58 år

VETERANER: Stein Pedersen (til venstre) og Egil Holer er begge veteraner i Råde Musikkorps.

VETERANER: Stein Pedersen (til venstre) og Egil Holer er begge veteraner i Råde Musikkorps. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Egil Holer og Stein Pedersen (begge 69) må kalles musikkveteraner. Råde-karene har spilt sammenhengende i korps i hele 58 år.

DEL

- Vi startet begge i Råde Skolemusikkorps i 1959 og gikk senere over til Råde Musikkorps, som nå runder 85 år. Det blir jubileumskonsert søndag 12. november sammen med Rygge Musikkorps, forteller de to musikkvennene.

Egil har vært med i voksenkorpset siden 1966, mens Stein byttet korps to år senere.

Første prioritet

Egil startet med bass, spilte så tenor, althorn, men har siden midten av 70-tallet hatt hånd om slagverket. Stein begynte med ess-kornett, fortsatte med b-kornett, men har siden midten på 70-tallet hatt trompet som instrument.

- Musikken har alltid hatt første prioritet, ja til og med før jobben. Har det vært nødvendig, har jeg tatt fri fra arbeidet, sier Stein, som er dagens leder i Råde Musikkorps.

Egil påpeker ikke bare musikkens fortrinn. – Det sosiale betyr like mye, mener han.

Ukentlige musikkøvelser hører med hele året, bortsett fra sommerferien som normalt strekker seg fra St. Hans til midten av august. Dagens dirigent er Arnstein Lund.

Lang historie

Råde Musikkorps har en stolt historie. Ved starten i 1932, ble det samlet inn 10 brukbare instrumenter som lå lagret rundt om i bygda etter et tidligere korps.

Den første øvelsen, 23. november, ble holdt hjemme i bryggerhuset til Hjalmar Raade, som også var første dirigent. Det nystartede korpset tok navnet ”Råde Guttemusikkorps”, forteller Stein.

Økonomien var dårlig. Men de samarbeidet med ”Råde Strykeorkester” - både musikalsk og med basarer - for å skaffe penger til driften. I 1935 klarte guttene å skaffe uniformer som bestod av hvite bukser og luer, med jakke til. Og for kroner 40 ble det kjøpt inn en langfløyte og et althorn, som supplement til de gamle instrumentene.

- Virksomheten i denne tiden var så liten at korpsmedlemmene vurderte om de skulle gå sammen med musikkorpset i Rygge, legger han til.

Bedring

Men utover i 1937 bedret situasjonen seg og det ble mer fart i sakene. Året etter fikk korpset egne lover og navnet ble endret til ”Råde Ungdomskorps”.

Historien forteller at munn- og klovsyke en tid i 1939 satte en stopper for øvelsene, men de fortsatte under krigen. I 1942 var det 17 spillende medlemmer, og en konsert samme året samlet hele 155 tilhørere. Men mot slutten av krigen ble det vanskeligere å drive.

- Etter krigen tiltok virksomheten igjen. Flere medlemmer kom til, nye hvite uniformsluer ble anskaffet og korpset holdt regelmessige friluftskonserter. I 1950 vedtok årsmøtet å endre navnet til ”Råde Musikkorps”, tilføyer dagens korpsleder.

Første kvinne

I 1964 fikk korpset sitt første kvinnelige medlem, nemlig Berit Berg. Senere har det kommet mange flere til. På slutten av 60-tallet ble korpset utvidet med ”Tamburmajor” og drillpiker.

Ved 70-årsjubileet ble korpset tildelt kommunens ”Kulturpris”.

Råde Musikkorps har tradisjonelt vært et korps med veteraner. Det er nok å nevne navn som John Berg, Finn Olafsen, John Halvorsrød, Michael Olafsen og Robert Olafsen, som alle har vært korpsmedlemmer i over 60 år.

Jubileumskonsert

Fra 90-tallet til i dag har det dessverre vært vanskelig med rekruttering. I dag har Råde Musikkorps bare 12 aktive medlemmer. Det samme antall har også Rygge Musikkorps, som i år fyller 80 år.

- Vi arrangerer konserter og deltar gjerne på andres arrangement. Vi passer godt sammen både instrumentalt og menneskelig, smiler Stein, som ser frem til felles jubileumskonsert i Rygge nye ungdomsskole søndag 12. november.

På jubileumskonserten deltar sangsolist Åshild Skiri Refsdal og Moss Trekkspillkompani. Tidligere musikanter i korpsene og flere musikere fra andre korps i Østfold forsterker de to jubilerende korpsene. Her skal det låte fyldig og bra!

Artikkeltags