Gå til sidens hovedinnhold

Ser bratt nedgang i antall asylsøkere til Råde

Artikkelen er over 5 år gammel

Bygget mottak som skulle håndtere 500 personer per dag. Nå kommer det 50.

Det store ankomstmottaket i Råde kommune i Østfold opplever nå en merkbar nedgang i antall asylsøkere som kommer.

På det meste har Ankomstsenter Østfold håndtert 322 asylsøkere på én dag. Det er bygget for å kunne håndtere 500 personer daglig og bosette 1000.

- Nå kommer det rundt 50 personer per dag, sier Utlendingsdirektoratets mann i Råde, Tellef Grønlie, til Nettavisen mandag.

I teltleiren i ankomstsenteret har det tidligere vært fullt belegg på 1000 personer, men nå er det langt færre der.

Les også om mottaket på Svinesund: 80 bor i akuttmottaket på Svinesundsparken

Les også om mottaket på Ørmen: UDI: – Målet er å avvikle akuttmottakene

Mandag kom det 270

- I dag er det kommet 270. I helgen sendte vi unna 260 personer. Det har skjedd en brå reduksjon i antall personer som skal gjennom systemet hos oss, sier Grønlie.

- Jeg antar at det kommer færre asylsøkere til Europa, og at det er vanskeligere å passere grenseoverganger til Sverige og Norge, sier Grønlie.

Fredag var det 488 personer i teltleiren i ankomstmottaket og 32 på venterommet. I hele uka som gikk opplevde ankomstsenteret en fallende trend.

Etablet på rekordtid

Ankomstsenter Østfold, som nå sysselsetter rundt 250 årsverk, ble på kort tid og med hjelp fra Sivilforsvaret etablert i de tidligere Smart Club-lokalene ved E6 i Råde i Østfold i oktober. UDI har inngått en leieavtale med eierne av bygget for tre år. Det ble dimensjonert for å klare 500 asylsøkere daglig. På det tidspunktet var presset på mottaksapparatet stort. Det nye supermottaket skulle være første holdeplass for asylsøkere til Norge. Her skulle de få registrert sin søknad, få helsesjekk med tuberkulose-screening og informasjon om sine rettigheter. Deretter skulle de raskt videre til midlertidige mottak.

Botiden på mottaket er nå på fire netter i snitt, fortsatt over målet på to netter. Ifølge Grønlie er de fleste av asylsøkerne frotsatt fra Syria og Afghanistan. Rundt 30 prosent er familier med voksne og barn. Enslige mindreårige blir ikke sendt til Råde, men til Refstad i Oslo.

Har ennå ingen avtale med kommunen

Råde kommune fikk en rekke utfordringer i fanget da UDI på 14 dagers varsel ga beskjed om at det skulle bygges supermottak i kommunen. Kommunens helsetjeneste og Sykehuset Østfold har ansvar for tuberkulose-screeningen av asylsøkerne, og det er lege og sykepleier på jobb fra morgen til kveld på mottaket. I disse dager lyser kommunehelsetjenesten ut ledige stillinger for å kunne ta unna oppgavene på mottaket, men kommunen er ennå ikke i havn i forhandlingene om en driftsavtale med UDI.

Kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran sier til Nettavisen at hennes inntrykk likevel er at Ankomstsenter Østfold fungerer etter formålet. I uke 47 mottok kommunehelsetjenesten 1088 prøvesvar, 32 av dem positive. Det betyr nødvendigvis ikke tuberkulose, men behov for ytterligere utredninger.

Renhold og hygiene på mottaket er blitt kritisert.

- Renhold er en kontinuerlig oppgave. Toaletter blir vasket hele tiden. Det blir grisete, for det er mange som er innom, og det er mange som tar med seg en toalettkultur fra hjemlandet. Men jeg er imponert over renholdsjobben som ISS utfører, sier kommuneoverlegen.

Kommentarer til denne saken