Gå til sidens hovedinnhold

1. mai i Råde: - Syng kamerater!

Artikkelen er over 4 år gammel

For 28. år på rad inviterte Råde Arbeiderparti til samling 1. mai, med sang, tale og frokost.

- Dette er ikke bare en god tradisjon, men også det viktigste samlingspunktet for lokallaget, sa Kjell Løkke, lederen i Råde AP, og la til:

- Her kan vi møtes på en viktig dag, uten kommunale sakspapirer.

Anni Langvann ledet som vanlig fellessangen med sitt gitarspill for de om lag 50 fremmøtte. Åpningssangen var: ”Syng kamerater!”

Suksessen

Hovedtaler var AP-politiker Hanne Tollerud, fra Moss. Hun sa at suksessen til det norske velferdssamfunnet handler om å være sterke sammen.

- Velferdssamfunnet skyldes ikke flaks og tilfeldigheter, men mange kloke politiske veivalg med troen på fellesskapet i bunnen.

- For arbeiderbevegelsen vil arbeid alltid være jobb nummer en. Arbeid er roten til alt godt! Men nå ser vi at noe dramatisk er i ferd med å skje, ikke bare ute i Europa, men også i Norge, påpekte Tollerud og viste til det faktum at folk mister jobbene sine og ledigheten øker.

- I dag er det 134 tusen arbeidsledige. Bak disse tallene er det enkeltskjebner, familier, bedrifter og lokalsamfunn som går en usikker framtid i møte.

Overordnet mål

 

AP-politikeren fremholdt at Norge trenger en regjering som setter arbeid til alle som sin viktigste sak.

- I den norske modellen er det et overordnet mål å holde folk i arbeid. Det innebærer at arbeidstakernes kompetanse ikke svekkes, at vi slår ring rundt rettighetene og tryggheten til folk i jobb og setter bedrifter i stand til å skape nye arbeidsplasser.

- Vi må føre en politikk med optimisme og tro på det vi kan få til sammen. Vi blir bedre hver for oss – som enkeltpersoner, som familier, som bedrifter – når vi har et sterkt fellesskap i ryggen, la hun til.

Tollerud mente at vi bør ha en politikk for rettferdig fordeling, der alle har plikter og rettigheter, og de som har de sterkeste skuldre bærer den tyngste børa.

Hjelp til flyktninger

 

- Vi står overfor store oppgaver her hjemme. For samtidig som Norge er i en vanskelig økonomisk situasjon med økende ledighet, opplever vi økning i antall flyktninger som kommer til landet.

Hun sa at det å lykkes med integrering vil være en hovedoppgave for Norge framover.

- Det krever mye av oss. Men vi har gode forutsetninger for å klare oppgaven.

- Integrering handler ikke bare om lover, regler og vedtak. Det handler også om hvordan du og jeg tar imot, stiller spørsmål, lytter, opptrer og integrerer.

Tiltagende fiendtlighet

 

Hun la til: Jeg opplever i alt for stor grad en fiendtlighet i media, sosiale medier og i debatter generelt. Det er en tiltagende fiendtlighet! Hvor er fellestankene og solidariteten her, spurte taleren.

Tollerud understreket at de politiske ledere har et ansvar for å lede an i denne debatten og ikke gjøre dette til et politisk spill.

- De gode politiske lederne er sitt ansvar bevisst og bruker ikke andres elendighet til å slå politisk mynt. Den økende høyrepopulismen er et kaldt gufs fra fortiden. Vi vet hva den fører med seg. Vi skal bekjempe den, sa Tollerud engasjert.

Flagg og musikk

 

1. mai i Råde startet med flaggheising på Rådhuset, og flaggborg og marsj til Bøndernes Hus med musikk av Råde Musikkorps.

Under frokosten ble det delt ut nåler til tre av Råde Aps medlemmer: Svanlaug Sandersen for 50 års medlemskap, Halldora Paulsrud for 40 år og Espen Henæs for 20 år.

Etter frokosten var det gudstjeneste på Furuly menighetssenter ved kapellan Per Willy Wilhelmsen, med etterfølgende kirkekaffe.

Kommentarer til denne saken