Gå til sidens hovedinnhold

Pynten – bare en sleten brygge?

Artikkelen er over 1 år gammel

Pål Nordberg: – Jeg foreslår at Oppvekstutvalget utfordres til å se på hvilke pedagogiske muligheter som ligger i å rehabilitere og videreutvikle et skoletilbud for sårbare elevgrupper på Pynten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I snart 40 år har det vært drevet skole på Pynten på Kråkerøy. Ikke en vanlig skole, men en skole for ungdom med behov som den vanlige skolen ikke har greid å lage gode tilbud for.

Noen engasjerte pedagoger, en foroverlent skolesjef og noen vidsynte politikere på Kråkerøy åpnet en slunken pengesekk og startet skole for en liten elevgruppe som trengte noe annet på Pynten. Undervisninga var praktisk tilrettelagt med stort fokus på maritime aktiviteter og kystkultur. I årenes løp ble skolen en del av lokalmiljøet på Langøya, og mange benyttet seg av området til turer og som badested. (Brygga ble finansiert av Lions og tilpasset bevegelseshemmede).

Pynten ble hjemmeskole for etter hvert mange elever, og jeg våger å påstå at den ble redningen for mange unge som var i ferd med å miste fotfeste i sitt eget liv.

Pass på at det ikke blir lett å beskylde dere for å nedprioritere de mest sårbare i vår 'lille verdensby'.

FB melder om at skolebygningene forfaller og at forfallet har pågått over lang tid. Jeg kan bekrefte dette. Kledningen råtner opp, det mangler taksten og malingen flasser av. Pynten, som var en perle ved utløpet av Vesterelva, er ikke et vakkert syn lenger. Hvordan har dette forfallet kunnet pågå så lenge? Ansvarlige folk i kommunen har visst om dette, i hvert fall i de siste ti årene.

Etatssjef for Bygg og Eiendom gir noe av svaret selv; «Vi ser at det er dårlig eiendomsøkonomi å holde på der ute. Det ligger perifert.» Samtidig slår hun fast at det vil koste mye å sette stedet i stand, fordi det har forfalt over lang tid. Det kan vel ikke komme som en bombe på bygningssjefen i kommunen at det koster å ta igjen mange års forsømmelser! Ønsket om å selge stedet til private, skinner tydelig igjennom.

Jeg forstår at det meste har en økonomisk side, men det blir feil når det blir den eneste som nevnes. Jeg foreslår at Oppvekstutvalget i kommunen utfordres til å se på hvilke pedagogiske muligheter som ligger i å rehabilitere og videreutvikle et skoletilbud for sårbare elevgrupper på Pynten. Verden har ikke blitt et lettere sted å være i løpet av de årene som har gått siden Pynten skole ble etablert. Det behøver ikke å koste «skjorta». Mulighetene er mange og spennende!

Jeg vet at det finnes engasjerte lærere i Fredrikstad, kanskje finnes det en foroverlent skolesjef og noen vidsynte politikere i 2020 også. Pass på at det ikke blir lett å beskylde dere for å nedprioritere de mest sårbare i vår «lille verdensby».

Apropos sårbare elevgrupper … hvor blir det av nye Råkollen skole? Skulle ikke den snart stå ferdig til innflytting?

Les også

Politikere om Råkollen-saken: – En skandale. – Har tatt altfor lang tid

Kommentarer til denne saken