Gå til sidens hovedinnhold

«Pustens lov» – en dystopisk roman for ungdom

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes. Ukens tips er boken «Pustens lov» av Øystein Sten. Ble utgitt i 2020.

Orker du mer av karantene, isolasjon, smitte og virus?

For noen år siden ville tematikken i denne boken vært uvirkelig å forholde seg til, men nå ...

Verken overbefolkning, klimakatastrofer eller verdensomspennende pandemier virker lenger fremmed for oss.

Alm er 19 år og lever i den hermetisk lukkede Fjordbyen. Bak glass og betong lever hun og resten av innbyggerne beskyttet fra et aggressivt virus.

«Jeg kan ikke huske at det var så mye grining og sånt. Ingen som klagde. Det var akkurat som vi skjønte at vi måtte ta oss sammen. Fordi det er vi som skal reparere verden, som de voksne sa» (utdrag).

Alm pekes tidlig ut som et lovende ledertalent og hun får delta på viktige oppdrag ute i byen, ikledd beskyttelsesdrakt. Men en dag revner drakten etter møte med et halvmenneske, eller en «mape» som de kalles.

Utelufta har nemlig et virus som ødelegger hjernen slik at du sakte glemmer menneskelige egenskaper. Alm oppdager hvem hun virkelig er, og hvordan det hele henger sammen. Hennes ekte mamma var et menneske som var immun mot dette viruset og hun reiser på jakt etter henne og sannheten.

Dystopisk og aktuell ungdomsroman for de mellom 13 og 18 år.

Kommentarer til denne saken