7. januar neste år arrangeres igjen Frederikgallaen på City Scene. Og i tradisjon tro skal byens kulturliv mimre, hedres og underholde.

Fredriksstad Blad deler hvert år ut den gjeve publikumsprisen, hvor avisens lesere stemmer frem vinneren.

Vi har nominert totalt ti artister og institusjoner, med lokal tilknytning, som alle på sitt vis har utmerket seg i 2016.

Her er kandidatene:

Teaterscenograf Ida M. Frederiksen

I år er det 40 år siden hun debuterte som scenograf og det er akkurat 25 år siden hun kom til Fredrikstad. Hun var med å grunnlegge Østfold Teaterverksted som nå heter Scenekunst Østfold. Siden hun kom til byen har Frederiksen medvirket til at 150–200 forestillinger har hatt premiere i fylket vårt.

Litteraturhuset i Fredrikstad – ved Merete Lie:

Litteraturhuset åpnet i januar 2013. Huset har siden dørene åpnet holdt et høyt tempo med mellom 200 og 300 åpne møter og debatter årlig. Siden oppstart og frem til nå har 120.000 publikummere deltatt på åpne arrangementer i regi av Litteraturhuset.

Monica Isakstuen – årets Brageprisvinner:

Hun debuterte med romanen «Avstand ² » i 2009, og har senere gitt ut diktsamlingen «Alltid nyheter» i 2011. I 2014 ga hun ut den kritikerroste romanen «Om igjen». I høst fikk hun den høythengende Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for sin tredje roman «Vær snill med dyrene

Idyllfestivalen:

Terje Olsen og Lasse Kjønigsen klarte i sommer å trekke 3.000 publikummere til byens ferskeste festival på Stortorvet. Etter at Kurt Nilsen hadde spilt siste låt i ekstranummeret i sommer, var Olsen og Kjøniksen klokkeklare: Det blir mer Idyll neste år – og enda større.

Nederst i saken kan du stemme på din favoritt!

Petter «Katastrofe» Kristiansen:

I sommer toppet artisten både Spotify og VG-lista topp 20 med hiten «Sangen du hater». Han har hatt et hektisk år – mellom egne konserter, har han også vært med Marcus & Martinus til Sverige, og han har i høst deltatt i tv-programmet «Skal vi danse».

Anno-landsbyen:

NRKs populære tv-serie «Anno» ble innspilt på Isegran. Fredrikstad kommune (ved teknisk etat og kulturetaten), museet, Maritime Center og Visit Fredrikstad & Hvaler kjente sin besøkelsestid og inviterte til faste Anno-lørdager i landsbyen. Nærmere 20.000 mennesker besøkte realitybyen på Isegran før den ble revet.

Strikkefestivalen:

Trekløveret Bente Vold Klausen, Marit Larsen og Torill Stokkan dro i gang byens ferskeste festival som trakk strikkeglade fra hele landet til Gamlebyen. Og arrangørene tror de nådde målet sitt med 5.000 besøkende.

Dennis Storhøi:

Skuespilleren fra Kråkerøy har i år spilt en sentral rolle i NRK-serien Nobel. Har også deltatt på mange lokale arrangement – som blant annet Hovland-festivalen. Og i høst fikk Storhøi «Publisitetsprisen 2016» under Fredrikstadkonferansen.

Disse har vunnet tidligere

Disse har fått publikumsprisen de siste ti årene:

  •  Lange Flate Baller  for 2006
  •  Åge Sten Nilsen  for 2007
  •  Vigdis Djupang  for 2008
  •  Brottsjø for 2009
  •  Martine Bakken Lundberg for 2010
  •  Dan René Dahl for 2011
  •  Robin A. Eriksen for 2012
  •  Maud Gutterup og Kornelia Skogseth for 2013
  • Staysman & Lazz for 2014
  • Borge Musikkorps for 2015

Nederst i saken kan du stemme på din favoritt!

Hvaler Gjestgiveri:

I sommer har gjestgiverparet Lene og Øystein Elgheim solgt 10.000 «kulturbilletter» til konserter i både teltet og på plenen til gjestgiveriet. De har satt publikumsrekord. I 15 år har paret nå arrangert konserter på gjestgiveriet.

Hagerup-familien:

NRKs storsatsing, julekalenderen «Snøfall», er skrevet av familien Hagerup. Søstrene Hilde og Hanne har sammen med sin far Klaus skrevet et manus på 10.000 sider. Arbeidet startet allerede i 2012 da Hanne fikk ideen til «Snøfall».

Her kan du stemme på din favoritt: