Gå til sidens hovedinnhold

Psykolog til arkitekt: Jeg spiller Pokémon GO, noe som gir en glimrende mulighet til å bli kjent med byen

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatten om påstått arkitektonisk brutalisering av Fredrikstad sentrum fortsetter. Her svarer psykologen som lanserte begrepet på kritikken han har møtt fra arkitektfaglig hold.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er flott at det blir debatt om utformingen av Fredrikstad sentrum, temaet ser ut til å engasjere og jeg takker for svar og tilbakemeldinger. Det er trist at arkitekt Hald velger å ta mannen i stedet for ballen. Det er mulig hans profesjonelle stolthet blir truet og at det er tryggere for han å plassere meg fjernt fra byen i et elfenbenstårn på Blindern.

La meg oppklare litt. For det første har jeg bodd i Fredrikstad i 13 år og kjenner ellers byen fra barnsben av. For det andre har jeg de siste fire årene tilbrakt atskillige timer med å vandre på kryss og tvers i sentrum nesten hver eneste dag. Jeg spiller Pokémon GO, noe som gir en glimrende mulighet til å bli kjent med byen, finne ut hvordan det kjennes å bevege seg i den og å observere hvordan andre beveger og oppholder seg i byrommene. For det tredje presenterer jeg ingen teorier, men har lest forskning som viser hvordan arkitektur påvirker menneskers opplevelse og oppførsel.

Regionsdirektør Frølandshagen i OBOS svarer fra sitt kontor i ett av byggene jeg uttalte meg om at sosiale og miljømessige konsekvenser av prosjektene blir utredet. Jeg mener vi i større grad bør diskutere faktiske observasjoner og opplevelser heller enn arkitektoniske visjoner og prospekter med lykkelige mennesker tegnet inn som skal illustrere hvor flott alt skal bli. Disse visjonen selges inn til politikere som lett kan overvurdere de positive sidene og undervurderer faktisk utseende på bygningen og hvordan opplevelser og bevegelsesmønstre endres. At OBOS har behov for å framstille utviklingen i Fredrikstad som positiv er vel ingen overraskelse, men jeg er redd for at utsynet innenfra festningen i Storgata 5 gjør at man ikke ser hvilket uttrykk bygget har for oss på utsiden.

Jeg vil anbefale Hald og andre å tilbringe noen timer i sentrum og se mer på hvordan folk beveger seg, da vil han kanskje også oppdage mer av hvordan bygningene og plassene preger oss. Arkitektur er maktutøvelse, byggene som settes opp må vi leve med i tiår om ikke hundreår. Spør folk om hvordan de opplever sentrum, særlig de som ikke bruker det så mye fordi de ikke trives så godt der lenger.

Folk flest er faktisk opptatt av stygt og pent, og jeg tror dette er et uttrykk for mer en mer generell følelse av hvordan man påvirkes av omgivelsene. Dette passer ofte ikke inn i arkitektenes kunstneriske visjoner, og særlig ikke inn i utbyggernes økonomiske kalkyler. Det er opp til politikerne å regulere visjoner og kalkyler og dra prosjektene ned på jorda slik at konsekvensene for oss som bruker byen og bor i den blir klarere.

 

Kommentarer til denne saken