Gå til sidens hovedinnhold

Psykisk syke nevnes ikke i vaksinasjonsstrategiene

«Hadde satt pris på om FHI, helsedirektorat og regjering hadde ofret et lite ord på denne gruppen av mennesker som lider betydelig mer i denne tiden enn de som ikke får gå på kjøpesenter eller restaurant.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager hvor vi får daglige meldinger om vakinasjonsstategier, så ser man at myndighetene har utelatt en særdeles viktig gruppe; De som har en psykiatrisk sykdom eller en psykisk funksjonshemming.

Dette er en gruppe som står i stor fare for å få covid-19 og likeså for å få et alvorligere sykdomsforløp. Kun fire land i Europa anerkjenner denne gruppen som en høyrisikogruppe. Norge er ikke blant dem. Gruppen nevnes ikke i vaksinasjonsstrategiene. Kilder sier at tilhører man denne gruppen, øker risikoen for alvorlig sykdom med 65 prosent.

Det er ikke uvanlig at myndighetene ignorerer denne gruppens særlige behov. Det er mennesker som ofte blir underlagt s.k. administrativ tvang og/eller isolering. Dvs. at man fratas sin rett til selvbestemmelse og menneskelig kontakt. De står dermed i stor for å miste sine rettigheter og et selvfølgelig behov for menneskelig kontakt. I dag skjer den ofte via usikre medier som telefon og skjerm.

Denne gruppen har et ekstraordinært behov for personlig kontakt og oppfølging. Hadde satt pris på om FHI, helsedirektorat og regjering hadde ofret et lite ord på denne gruppen av mennesker, som lider betydelig mer i denne tiden enn de som ikke får gå på kjøpesenter eller restaurant.

Les også

Slik kan psykiatriske pasienter få like god rettssikkerhet som varetekstfengslede

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.