– Da jeg fikk elektrosjokk, mistet jeg minnet av de 25 siste årene

I retten:   – Steinar Hestad reagerte unormalt allerede på den første elektrosjokkbehandlingen. Siden behandlingen i 2011 har Hestad hatt kraftig hodepine og flere tiår av hans liv er borte fra minnet, sa advokat Hans Kristian Sandgrind. Foto: Randi Kristoffersen

I retten: – Steinar Hestad reagerte unormalt allerede på den første elektrosjokkbehandlingen. Siden behandlingen i 2011 har Hestad hatt kraftig hodepine og flere tiår av hans liv er borte fra minnet, sa advokat Hans Kristian Sandgrind. Foto: Randi Kristoffersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Steinar Hestad husker ikke de 25 siste årene. I tre dager nå har 53-åringen kjempet i retten for å få erstatning etter elektrosjokkskader.

DEL

Denne rettssaken har vært et mareritt. Jeg føler meg maktesløs. Det sa Monica Hestad (40) da hun sammen med ektemannen Steinar fredag gikk ut av sal 728 i Oslo tingrett. Nå kan de ikke annet enn vente på dommen som dommerfullmektig Anders Orerød varsler vil falle om to uker.

Fredriksstad Blad skrev om Ambjørnrød-ekteparet for første gang i mars i år. Paret mener Steinar Hestad fikk kronisk hodepine og hukommelsestap etter elektrosjokkbehandling (ECT) ved Sykehuset Østfold.

Les også: Husker ikke sitt eget bryllup

Les også: Ser ingen årsakssammenheng

Dette er første gang den omdiskuterte elektrosjokkbehandlingen havner i retten.

– Jeg vet ikke hva som er verst jeg; den konstante hodepinen eller at jeg ikke husker. Det er ingen medisiner som tar bort hodepinen, sier Steinar. 53-åringen mener de siste 25 årene er visket ut av hukommelsen hans – derfor husker han ikke giftermålet med Monica.

64 pasienter fått avslag

Til tross for at Pasientskadenemnda (NPE) mener sykehuset ikke skulle ha gitt Steinar Hestad elektrosjokkbehandling (ECT) for hans depresjonslidelse, nekter nemnda likevel for at han har krav på erstatning.

Les også: FB mener det er verdt å prøve elektrosjokk-saken

– Det er ingen uenighet om at kortvarig hukommelsestap og hodepine er en kjent bivirkning. Uenighetene går på om disse plagene også kan vedvare. Vår bevisførsel viser at Hestad har fått kronisk hodepine som følge av elektrosjokkbehandlingen, sa Hestads advokat Hans Kristian Sandgrind under fredagens sluttprosedyre.

Sandgrind fortalte også at både Hestads fastlege og to sakkyndige mener det er sammenheng mellom elektrosjokkbehandlingen og plagene.

Dagbladet skrev fredag at Hestad er blant 64 personer som har fått avslag av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) på krav om erstatning etter elektrosjokkbehandling i perioden 2005–2014. Bare åtte har fått medhold i samme periode.

– At det ikke finnes noen nasjonale retningslinjer eller forskning på langtidsvirkningen, brukes imot oss hele tiden, mener Monica Hestad.

Les også: Får kraftig kritikk etter medisinbruk

Viser til whiplash-dom

Advokat Håvard Solberg, prosessfullmektig for nemnda, avviste i sin sluttprosedyre at det er årsakssammenheng mellom ECT-behandlingen og Hestads plager. Han viste til flere sakkyndige som støtter statens syn. Solberg gjorde det samtidig klart at det vil være hodepinen, og ikke hukommelsestapet, som eventuelt vil kunne gi Hestad erstatning.

– I psykiatrien er det utstrakt brukt av skjønn. Om det skal brukes ECT eller medisiner, er basert på skjønn. Tenk dere en sak med en annen utgang, man vurderte ikke at selvmordsfaren var stor og dermed ikke ga ECT – og selvmordet ble gjennomført. Dette viser hvor vanskelig jobb helsepersonellet har, sa Solberg.

Han mente Hestad-saken direkte kan overføres til en dom fra Høyesterett om erstatning etter «whiplash-ulykke». Rettspraksisen som brukes har oppstilt strenge krav til bevisene for årsakssammenheng mellom ulykken og skaden.

– Hestad oppfyller ikke disse fire kriteriene, sa Solberg – som la ned påstand om frifinnelse av NPE samt at saksøker betaler statens saksomkostninger på rundt 75.000 kroner.

Sandgrind la ned påstand om at nemnda tar erstatningsansvaret for Hestads skader etter ECT-behandlingen og at staten dømmes til å betale motpartens sakskostnader.

 

Artikkeltags