– Hjørgunn Gård var min redning

HESTEGLADE: Petter Evensen og Linn-Therese Gåserød trives godt på Hjørgunn med hestene, og mener det har gitt de ny livsglede å jobbe som frivillig. Her sammen med Balder.

HESTEGLADE: Petter Evensen og Linn-Therese Gåserød trives godt på Hjørgunn med hestene, og mener det har gitt de ny livsglede å jobbe som frivillig. Her sammen med Balder.

Artikkelen er over 5 år gammel

Linn-Therese og Petter er to av de mange frivillige på Hjørgunn Gård. Arbeidet med hestene har gitt dem livsglede igjen etter tunge tider med psykiske problemer.

DEL

– Jeg kom hit som en usikker og trist jente, men jeg ble tatt imot med åpne varmer og med en slik varme jeg aldri tidligere har følt, forteller Linn-Therese Gåserød (23) til forsamlingen.

Onsdag samlet Fredrikstad Sanitetsforening seg for å lytte til Gåserød og Petter Evensen (70) sin historie som frivillig på Hjørgunn.

Åpne: Evensen og Gåserød forteller sine historier til sanitetsforeningen. Her sammen med to andre frivillige på Hjørgunn, Tor-Carsten Trippestad og Marit Aasland.

– Dette er utrolig rørende å høre på. Det er tydelig at pengene som går inn hit er vel investerte, sier leder for sanitetsforeningen, Kari S. Klemsdal.

Terapi

Gåserød har siden tenårene slitt med psykiske problemer og har vært mye inn og ut av psykiatrisk sykehus.

Tidligere var hun i gjennomsnitt innlagt en gang i måneden, men nå er det hele ni måneder siden sist.

–Jeg har blitt en mye gladere jente. Selvtilliten min økes for hver uke som går, og jeg har mindre tilbakefall på depresjon, forteller hun.

Nå hjelper hun til på Hjørgunn Gård to ganger i uka, på terapiridningen for funksjonshemmede. Hele 180 brukere får dette tilbudet på Hjørgunn hver uke.

– Det er som terapi for meg også. Dersom jeg har en tung dag så blir de snudd til positive med en gang jeg går inn døren på Hjørgunn, sier hun.

Leier hest: Vanligvis hjelper de frivillige til på terapiridningen, men denne onsdagen var flere asylsøkere kommer til Hjørgunn for å få ri på hest. 8 år gamle Varat syntes det var stas å ri på Ernst.

Gir glede

Petter Evensen står også frem med sin historie som psykisk syk.

– Etter mange år med psykisk sykdom fant jeg tilbake til gleden i livet og ville dele den med andre mennesker. Dagene på Hjørgunn er for meg solfylte, uansett om det er dårlig vær, forteller han åpenhjertig.

Evensen er nå pensjonist, og han sier at dagene han er på Hjørgunn gir han en meningsfylt pensjonisthverdag.

– Det gir meg masse glede. Jeg føler at vi er blitt en stor familie, sier han.

Skummelt: Soroursh (11) syntes det var litt skummelt, men også litt gøy å ri på hest.

Les også: Fra «Farmen» til Hjørgunn

Viktig å være åpen

Evensen forteller videre at han synes det er viktig å være åpen om psykisk helse.

– Jeg tror det er viktig i vårt samfunn at man står frem og forteller om psykisk sykdom. Jo mer åpenthet jo bedre,  mener han.

Begge to får applaus og gode ord fra tilhørerne fra sanitetsforeningen.

Reddet av Hjørgunn

– Det er et positivt avhengighetsforhold mellom gården og de frivillige. Begge partene får stor glede av det, forteller Cathrine Solheim, daglig leder på Hjørgunn Gård og Behandlingssenter.

Gården eies av Norske Kvinners Sanitetsforening i Østfold. Siden 1984 har de tilbudt terapiridning for funksjonshemmede i fylket.

De siste 20 årene har de også hatt samarbeid med Kriminalomsorgen i Østfold. Rundt 30 person gjennomfører soning på Hjørgunn årlig.

– Hjørgunn Gård var min redning. Jeg vet at jeg har en betydning, jeg vet at jeg er likt, jeg vet at jeg får til. Jeg har begynt å bli hel. Hjørgunn er en magisk plass, avslutter Gåserød, den tøffe unge jenta.

Artikkeltags