PST har siktet Waras samboer for å ha påtent justisministerens bil

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter tre måneder har politiet gjort et gjennombrudd i saken om truslene mot justisministeren.

DEL

PST informerte i en pressekonferanse torsdag ettermiddag at de har gjort et gjennombrudd i etterforskningen av truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Da PST møtte pressen mandag, hadde de ingen mistenkte i saken. Nå har saken tatt en dramatisk vending ved at Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet.

- Hun er siktet for den siste hendelsen natt til 10. mars, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

- Siktet for å ha tent på bilen

PST-sjefen sier det kan være naturlig å se om det er en sammenheng med de tidligere sakene.

- Bertheussen sitter nå i avhør, siktet for å ha påtent justisministerens bil, sier Bjørnland.

Kriminalteknikere jobber nå ved justisministerens bolig etter å ha fått tillatelse fra en kjennelse i Oslo tingrett.

Hun sier PST ikke har vært i kontakt med Wara:

- PST har ikke orientert Wara om saken, bekrefter Bjørnland på spørsmål fra pressen.

- Saken har høyeste prioritet i PST. Det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til Nettavisen mandag.

Mer enn fem hendelser

PST-sjefen sa til Nettavisen at det dreier seg om flere enn de fem kjente hendelsene kjent i media - uten å gå inn på det.

Hendelsene er alvorlige og vurderes som mulig overtredelse av straffelovens paragraf 115 og trusler etter straffelovens paragraf 263.

Fem kjente hendelser

Black Box Teater viste opptak av Waras hjem i forestillingen «Ways of seeing», som ble vist i slutten av november 2018. Teateret presenterer dette som en kartlegging av «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

En uke etter første forestilling, fant det første av fem angrep mot Wara og hans familie sted:

6. desember: Noen tegnet et hakekors og skrev «rasist» på huset og bilen til justisministeren. En hyssing fra en bensintank på en bil i nærheten ble ansett som et forsøk på/trussel om å tenne på bilen.

17. januar: Branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

11. februar: Mistenkelig gjenstand plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

4. mars: Politiets bombegruppe rykket hjem til Wara etter funn av et brev i postkassen som ble oppfattet som truende.

10. mars: Politiet rykket ut til en brann i Waras bil, parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

- Vi tar sterk avstand fra volds- og hærværkshandlingenesom mistenkes å være knyttet til forestillingen, har kunstnerisk ledelse ved Vega Teater, Hege Aga Edelsteen og Katinka Rydin Berge uttalt.

Artikkeltags