Pugger manus og pensum

Funnet sin plass: Etter mange år som skuespiller ønsker Monica Hjelle å kombinere frilansoppdragene med en jobb som pedagog. – Jeg vil fortelle barn og unge at de er bra nok som de er, at det er like naturlig å være kraftig som å være tynn, sier hun engasjert.

Funnet sin plass: Etter mange år som skuespiller ønsker Monica Hjelle å kombinere frilansoppdragene med en jobb som pedagog. – Jeg vil fortelle barn og unge at de er bra nok som de er, at det er like naturlig å være kraftig som å være tynn, sier hun engasjert.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det siste året har jeg tenkt at nå orker jeg ikke mer! Jeg blir sliten av å være frilanser, sier Monica Hjelle som likevel elsker skuespilleryrket.

DEL

Hun har glimt i øyet, det sterk-rosa skjerfet og blonde håret lager en glad ramme rundt de kvikke øynene. Monica Hjelle ser ikke det grann sliten ut der hun sitter.

44-åringen er midt i prøvene til «påskebordet» som kanskje også blir julebord. Sammen med sin ektemann Morten Milde og Arne Nygård skal de spille opp med Bellmann-musikk i Gamle Kommandanten på Fredriksten festning i Halden, og det skal serveres påskelam og påskedram i de rustikke lokalene bak murene på festningen.

– Enda en rolle med skaut og stakk, det er godt jeg kler det, ler hun hjertelig.

Skuespilleren liker variasjonene yrket hennes gir, men hun har to favorittroller – miss Hannigan i Annie og mrs. Lovett i Sweeney Todd – sistnevnte stykke har hun skumle planer om å få til i Fredrikstad.

– Det er vanskelig stoff, utfordrende, men morsomt selv om det lages paier av mennesker, ler hun.

– Jeg elsker jo å skremme livet av andre!

Det siste halvannet året har 44-åringen begynt å forberede seg på nok en rolle. Mellom pugging av manus pugger hun pedagogikk, hjemme og på hotellrom, og drømmejobben er å undervise barn og unge i drama.

– Det er fordeler og ulemper med å være frilanser, men de siste årene har det vært slitsomt selv om kreativiteten og gleden fremdeles er der. Derfor begynte jeg å studere pedagogikk, jeg synes det er utrolig spennende å finne originaliteten hos hver og en unge, få dem til å tenke at de er kule.

Må ha ting på stell

Det er mange baller i luften rundt skuespilleren, en av dem landet i forrige uke. Da spilte hun tre forestillinger med Anders Hatlo og Johannes Joner under krimfestivalen i Oslo.

– Vi spilte «Døden går til scenen», kjempemorsomt, smiler hun og legger et øyeblikk om til bergensdialekt og parodierer statsminister Erna som hun gjorde i forestillingen.

Som frilanser er Fredrikstad-skuespilleren vant til å tenke fremover, holde orden på avtaler og å planlegge.

– Jeg er vant til å gjøre mange ting samtidig, og mener selv jeg er god til å planlegge og å organisere. Det siste året har jeg jobbet mye, jeg må rett og slett ha alt på stell. Hvis ikke blir jeg kjempefrustrert, slår hun fast og tar en dyp slurk av kaffen.

Har alltid sovet dårlig

Det hender Hjelle drømmer om rollene hun spiller, om alt som er bra og alt som kan gå galt. Men det hender også hun ikke får sove fordi hun tenker litt for mye.

– Som for eksempel da VG ringte etter at jeg ble klippet bort fra andre sesong i «Kampen for tilværelsen», og slo det ganske stort opp. Da mistet jeg noe av kontrollen, og fikk litt panikk da jeg så det på VG-tv. Jeg lå våken og tenke: har jeg sagt noe dumt?

– Det er typisk meg å overdramatisere, da var det godt å snakke med kollega Nils Jørgen Kolstad, ler hun.

Han ba henne slappe av og mente det bare var god promotering.

– NRK-drama har aldri hatt så mange skuespillere med i noen serie tidligere, jeg så at de hadde altfor mye stoff i hver episode. Sånn er det bare, men jeg synes selvfølgelig det er synd at hjembyen min ikke fikk sett meg i rollen, sier hun ærlig.

– Og Nils Jørgen fikk faktisk rett når det gjaldt promoteringen. Jeg fikk en telefon etter det oppslaget, et selskap lurte på hvorfor jeg ikke har vært på casting hos dem før. Jeg venter på en ny, spennende telefon nå, sier hun hemmelighetsfullt.

  • LES OGSÅ: Monica spiller krimfarse under Krimfestivalen i Oslo

Tolv år på Steinerskolen

Monica Hjelle startet livet på Kråkerøy, men flyttet til Rygge som sjuåring. Hun har vokst opp med foreldre fra 68-generasjonen. De jobbet og traff hverandre på sjøen, hadde mye humor, og Monty Python var familieunderholdning for familien på fire.

– De ville at min søster Pia og jeg skulle begynne på Østfolds første Steinerskole. Vi var en pionerførsteklasse med elever som kom fra hele fylket.

Hjelle er ikke helt enig i Steinerskolens filosofi i dag, og mener det er viktig å se an personligheten til barnet som begynner der. Undervisningen passer ikke for alle, og hennes egen datter Thora stortrives i første klasse på Trosvik skole.

– Men vi hadde mange flotte lærere, og jeg opplevde mye fint, blant annet mange spennende teaterturer til Oslo, sier skuespilleren som ble flyttet fra plass til plass i klasserommet fordi hun pratet og fniste så mye.

Ungjenta følte seg aldri hjemme i Rygge, og som 18-åring dro hun til England som au pair.

– Jeg måtte bare vekk, og dro derfra så fort jeg kunne, ler hun og forteller om sitt år med to viltre barn med kunstnerforeldre i en by utenfor Bath. Familien har hun fremdeles kontakt med.

Så langt hadde Hjelle kun spilt roller i oppsetninger på skolen og hjemme i stua, hun tvang omgivelsene til å se komiske parodier av Kong Olav, Carola og David Bowie. Nå ville hun lære mer om yrket hun var så fascinert av.

– Vet du, etter ett år på dramalinjen ved Buskerud folkehøyskole med en super lærer, fikk jeg avslag fire ganger på Statens teaterskole, og 13 ganger totalt fra skoler i Europa, ler hun høyt og sier det er «the story of my life».

– Når du ikke engang kommer til 2. prøve mener jo mange at man ikke har noe på en scene å gjøre.

44-åringen slår igjen kjapt over på bergensdialekt når hun forteller om Bergen Teaterskole.

– Jeg kom inn! Så gikk det slag i slag, jeg lærte masse av Frode Rasmussen og Wenche Kvamme.

Turen gikk til Nordland Teater, hun har blant annet spilt på Den nasjonale Scene i Bergen og et og annet stykke i Oslo, og flere roller i Fredrikstad og Brottet på Hvaler.

Hjelle mangler heller ikke egne ideer, som for eksempel «Elvis on my mind» som ble spilt med Katrine Lunde i Edinburgh i 2001.

– Jeg var bare sju år da Elvis døde, men ble stor fan da jeg så et opptak av ham på Hawaii. Vi snakket om vår kjærlighet til ham i stykket, mimrer hun.

– Hvor liker du best å spille?

– Det kommer litt an på hvem jeg jobber med, men ingen ting kan måle seg med Brottet, sier hun bestemt og forteller om en oldefar som var steinhugger, om det å spille ute i det fri og følelsene knyttet til historiene.

– Jeg er så glad i Hvaler og Brottet at jeg giftet meg med Morten der i 2011. Hele barne- og ungdomstiden har jeg tilbrakt somrene på Kjøkøy.

Resten av året levde den aktive jenta et sunt liv med fotball, korps og speiderliv, bekymringsløse år.

– Det er så utrolig trist at mange barn og unge i dag føler at de presses inn i en mal, eller ikke passer inn.

Samfunnsengasjert feminist

Monica Hjelle brenner for at barn og unge skal ha gode selvbilder og at de skal tørre å tro på seg selv. Hun engasjerer seg sterkt i temaet kroppshysteri, og tar av seg hatten for unge som synes de er gode nok som de er og tør å stå imot presset.

– Jeg blir utrolig glad når jeg møter unge som ikke bryr seg om verken dyre vesker eller å se sylslank ut, sier hun ivrig og innrømmer at det ofte vises på hennes facebookprofil.

– Ha ha, ja, der finner man fort ut at jeg er både feminist og ivrig i debatter, ler hun.

Her kan man også lese at hun allerede har badet i år, at hun har hatt shoppefri i flere måneder og at hun har meldt seg på KK-mila.

– Huff, har du lest alt det der! Jeg blir litt for ivrig innimellom, og jeg blir lei meg selv noen ganger.

44-åringen blir faktisk så lei av sine egne meninger og oppdateringer at hun har logget seg av det sosiale mediet hele tre ganger – og vurderer en fjerde gang.

– Det blir for dumt, jeg vet det, smiler hun og aper etter seg selv «ha det, nå logger jeg meg av», og så «hei, her er jeg igjen». Men 70 prosent av Facebook er så bra, og nyttig, mener hun likevel. – Hva gjør du når du skal slappe av?

– Da er det serie-bonanza!

– Jeg har dilla på serier, 13 epidoer av House og Cards er ingenting, det gikk med tre i slengen, avslutter hun.

Artikkeltags