De to ingeniørstudentene har utviklet og laget en teknisk løsning for utskilling av kjønnsmoden atlanterhavslaks.

Lønnsom oppfinnelse

– Vi visste at SkaMic AS var på utkikk etter en løsning som raskt kan skille ut laks når den er ute av merden for avlusing. Klarer man under avlusning å skille ut laks som har større dødelighet, gir det mye større lønnsomhet, forklarer Marius Aandstad, og utdyper:

– I stedet for bruke penger og ressurser på å fôre opp fisk som går en sikker død i møte i merden, kan man slakte fisken umiddelbart og få penger for den.

De startet i januar og har i løpet av et knapt halvår utviklet en prototyp i glassfiber. Først ble en modell 3D-printet på Høgskolen, før en støpeform ble frest ut hos DesignIce i Trøgstad, hvor Aandstad tidligere har jobbet.

Resultatet falt i smak både hos NITO Østfold og hos SkaMic AS.

Det ga dem begge en pris, og Marius en jobb.

– Det var overraskende og veldig gledelig å vinne NITO-prisen. Jeg har fått jobb hos oppdragsgiver SkaMic AS og skal videreutvikle løsningen og forhåpentligvis sette den i produksjon i neste år. Løsningen skal installeres på servicebåter på skip, forteller Marius Aandstad.

Den unge ingeniøren har store forventninger til den nye jobben, som han tiltrer i august.

– Jeg gleder meg til å begynne og håper jeg får være kreativ og sette ting ut i virkeligheten, sier han.

Jobb i laksenæringen – arbeidsplass: Blender

Bedriften holder til i Rørvik, og Aandstad skal sitte på kontor hos Blender på Nygaardsplassen i Fredrikstad sammen med en fremtidig kollega.

– Jeg er glad i å bruke hodet og liker en blanding av det og å jobbe fysisk. Derfor valgte jeg å gå Y-veien etter at jeg var lærling som mekaniker, forteller han.

Y-veien

Y-veien er kort for "yrkesfaglig vei" og opptak til studier forutsetter at du har relevant fagbrev, svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregående skole.

Studiene som tilbys gjennom y-veien er altså tilrettelagt for personer med yrkesfaglig bakgrunn. Y-veistudier er vanligst innen realfags- og ingeniørutdanninger. Førsteåret på disse ingeniørstudiene har mer teoretiske fag, som matematikk og fysikk, og mindre praksis enn den vanlige ingeniørutdanningen.

Juryen fra NITO skriver i sin begrunnelse at bachelorprosjektet leverer en innovativ løsning som er både gjennomtenkt, lagd prototyp av og testet. Gruppen presenterte sin løsning veldig godt, og det at de har en fungerende prototyp er veldig imponerende. Testene de hadde gjort på forhånd, viser også at de har tenkt på laksens HMS. Prosjektet har utviklet en bærekraftig løsning som skal produseres og kan tas i bruk i både eksisterende og nye anlegg på skip.