Denne måneden feires Pride over store deler av landet og i resten av verden. I Norge er det ikke mer enn 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Det lever mennesker i kjærlige forhold i dag, som ville blitt straffeforfulgt dersom de hadde vært åpne i det samme forholdet i ungdomsårene sine.

Det er ikke uten grunn at vi fortsatt feirer Pride, selv om lovgivningen nærmer seg målstreken her i landet.

Holdninger som trykker ned befolkningen som definerer seg som skeive, skjer på daglig basis, i kommentarfelter og til og med på åpen gate. I mange titalls land er det fortsatt ulovlig å være skeiv, og man kan bli straffet med mange år i fengsel, eller enkelte steder med dødsstraff. Kun for å elske.

I diskusjoner rundt Pride, stilles ofte spørsmålet om hvorfor man ikke har en egen dag for heterofile. Men all den tid man ikke blir hetset, trakassert og banket opp for sin heteroseksuelle legning så er det heller ikke behov for en egen slik dag.

Samtidig er Pride nettopp noe som skal favne alle: Det handler om toleranse, inkludering, mangfold og likestilling. En persons rettigheter som heterofil blir ikke innskrenket ved at andre får ta del i de samme rettighetene. Trygghet og likestilling er faktisk kun en utømmelig ressurs, og den vokser og blir sterkere desto flere som får ta del i den.

Derfor er Pride en viktig dag for alle!

Selv om Pride i seg selv er viktig, er det like viktig å huske disse verdiene alle de andre dagene og månedene i året. Ikke lukk ører og øyne for hets og nedtrykking.

Si fra, bruk stemmen din, og kanskje særlig du som ikke selv kjenner hets, trakassering og utrygghet på kroppen – kanskje er det nettopp du som skal si fra, gå i tog og heise regnbueflagg, for å vise at selv om vi er kommet svært langt i Norge, så er det fortsatt en vei å gå, så lenge to menneskers kjærlighet til hverandre er målskive for hat.

Et godt ønske om en fargerik Pride-måned!