I år er det 50-årsjubileum for Pride og kampen for å kunne elske den man vil. Det er femti år med arbeid for flere rettigheter og bedre forståelse for mangfold innen seksualitet og kjønn. Det er femti år med fin regnbuepolitikk.

Førstkommende lørdag skal vi markere dette ved å gå i tog, heise regnbueflaggene, og feire åpenheten og mangfoldet i Fredrikstad. Vi skal feire at vi har kommet langt i denne kampen, men vi må også huske på at det fortsatt er en lang vei å gå. Det er en lang vei å gå fordi vi fortsatt ser at det finnes fordommer i dagens samfunn mot å ha muligheten til å elske den man vil. Mange sliter med å stå frem for sine foreldre, skolekamerater, medstudenter, venner og familie. Det burde ikke ha noen betydning om man elsker en med samme kjønn, eller motsatt kjønn – så lenge man selv er lykkelig. Selve byggeklossen i et hvert godt samfunn er avhengig av at vi alle er unike og forskjellige. Dette gjør at vi får et samfunn der alle har en plass, og der det er åpenhet og muligheter for alle.

For oss i Høyre er retten til å elske den man vil, helt sentral for enkeltmenneskets frihet. De siste 50 årene har denne retten for oss alle blitt utvidet. Det er ikke lenger skambelagt å være samboere eller å ha sex før ekteskapet. Den likestillingskampen som mange har stått opp for, har blitt et felleseie for oss alle. Det er nå lettere enn noen gang i historien å kunne være ærlig og åpen med seg selv og ovenfor hverandre – om hvem vi er og hvem vi elsker. Kjærlighet og tryggheten til å uttrykke den, er grunnleggende for alle mennesker.

Vi er alle født frie og vi har alle rett til å oppleve vår egen lykke. Skal man ikke kunne være lykkelig kun fordi det fremdeles finnes fordommer mot mange av oss? Livet er kapitler i en lang bok som hver og en av oss må få lov til å skrive selv. Kjærligheten er det aller viktigste kapittelet i den boken, og det er positivt at stadig færre prøver å ødelegge for dette. For tross alt så er det kjærligheten som er det største. Det aller største.

Vi i Høyre og Unge Høyre håper at vi kommer til å se mange i toget og i byen på lørdag under Pride, og dersom du ikke har noen å gå med i toget, er du hjertelig velkommen til å gå sammen med oss! Ha en god Pride <3