Jeg vil i ukene fremover prøve å presentere viner til de forskjellige måltider man inntar i løpet av sommeren. Jeg tenker hovedsakelig på sjømat, salater og grillmat. Dette er en vin som passer utmerket til lyst kjøtt man legger på grillen. Jeg snakker om både kylling og gris. Det som overrasker meg er kvalitet kontra pris på denne, for her må man ut med litt over hundrelappen for en flaske av denne.

Jose Luis Oliveira Da Silva var opprinnelig en ung, fremadstormende bankmann i London da livet plutselig tok en uventet vending. Han valgte å si opp sin trygge jobb og flyttet hjem til Portugal. Det tok noen måneder med tenking, men til slutt valgte han å ta over familiens vingård. Den ligger i Alenquer. Han er fjerde generasjon som driver vingården, og har gjort den om til å bli en av de mest toneangivende vingårdene i Portugal. Dette var tilbake i 1990, og det første han gjorde var å plante nye vinplanter. Arealet er på over 120 hektar, hvor han har plantet de beste portugisiske druevariantene. I dag består de over 50 nasjonale- og internasjonale druetyper.

De siste årene har han utvidet gården med et flott nybygg i moderne stil. Her ble det plass til produksjon, administrasjon og ikke minst besøkssenter. Bygget anses å være en arkitektonisk perle som figurerer i boken om vingårders arkitektur. Vingården ligger ca. førtifem km nord for Lisboa, i regionen Estremadura. Dette anses å være den mest prestisjefylte DOC-appellasjonen i området. Vinhuset har flere eiendommer som dekker totalt et areal på 280 hektar. Her er var 180 av disse vinmark. Disse ligger i kupert landskap på mellom 110 og 220 meter over havet. Soleksponeringen her er ypperlig, og en mild havbris kommer fra Atlanterhavet. Gjennomsnittlig nedbør er ca. 700ml, og det inntreffer mellom oktober og april. I månedene juni til september er det tørt, med en gjennomsnittstemperatur på 21–22 grader. Dette er med på å gjøre at drueplantene får en balansert modenhet og dette gjør at man får kvalitetsdruer. Denne vinen er laget på 40 % Castelao, 30 % Touriga Franca samt like deler Cabernet Sauvignon og Syrah.

Produktinformasjon:

Navn: Portuga 2019

Metode: Manuell innhøsting for 30% av druene. Avstilket før pressing. Temp.kontrollert gjæring 20-30 grader i sement- og ståltanker ved skallmaserasjon i 28 dager

Varenummer: 5501301

Alkoholprosent: 12

Syre pr liter: 5,7

Sukker pr liter: 8,9

Pris: 107,90

Dagens vin har en flott dyp rødfarge. Det er røde frukter og bær som først treffer nesen når jeg stikker den forsiktig ned i glasset. Vi snakker om røde plommer, solbær, kirsebær og bjørnebær. Etter hvert kommer det frem toner av lær, vanilje og sjokolade, over et lett krydderpreg. I munnen er den myk og lett utviklet. Det er de samme røde bærene og fruktene som man kjenner på nese, samt litt fat, sjokolade og ikke minst krydder. Fin og lang utgang. Dette er en lettdrikkelig rødvin, som man kan kose seg med til lyst kjøtt, eller rett og slett bare kos.

Absolutt mye vin for pengene.