Kvinner flest velger Nygård

Kvinnenes favoritt: Her stråler Jon-Ivar Nygård sammen med sin samboer Anne Gro Bjerknes under valgvaken i 2011. Arkivfoto: Jan Erik Skau

Kvinnenes favoritt: Her stråler Jon-Ivar Nygård sammen med sin samboer Anne Gro Bjerknes under valgvaken i 2011. Arkivfoto: Jan Erik Skau

Artikkelen er over 4 år gammel

En fersk partimåling gjort for Fredriksstad Blad viser at Arbeiderpartiet er Fredrikstad-kvinnenes soleklare favoritt foran høstens kommunevalg.

DEL

56,1 prosent av kvinnene som deltok i målingen ville stemt på Arbeiderpartiet og Jon-Ivar Nygård dersom det var kommunevalg i morgen. Til sammenligning var tallet 39,2 prosent for menn. Det skiller med andre ord hele 16,9 prosentpoeng mellom kjønnene.

Undersøkelsen ble gjort av InFact Norge AS på oppdrag fra Fredriksstad Blad. 544 personer ble spurt i Fredrikstad, med en jevn fordeling av kvinner og menn. Undersøkelsen har en feilmargin på +/- maksimalt 2,7 prosentpoeng av totalutvalget. 

Arbeiderpartiet scorer definitivt best totalt sett, med hele 47,5 prosent av stemmene. Av disse er kvinnene helt klart i flertall.

LES OGSÅ: Om 200 dager kan ettpartistaten Fredrikstad være realitet

Motsetningen til «kvinnepartiet» AP er Fremskrittspartiet som kun får med seg 6,3 prosent av kvinnene, men hele 17,2 prosent av mennene.

Også Høyre utpeker seg som et parti som mennene foretrekker mer enn kvinnene. 23,7 prosent av de spurte mennene ville stemt på Høyre, mens bare 14,8 prosent av kvinnene ville gjort det samme.

Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) utpeker seg som et parti kvinnene velger mer enn menn. Kun 0,9 prosent av de spurte mennene valgte MDG, mot 6,7 prosent av kvinnene. Det overrasker partileder i Fredrikstad, Ellen Mikkelsen.

– Jeg er litt overrasket over det. Partiet vårt er ganske verdibasert, og verdiene kan nok oppleves som typisk kvinnelige. Vi har jo et psykososialt fokus samt vi ønsker å fremme nærhet til natur og dyr og økt livskvalitet, sier Mikkelsen.

Samlet sett er hun likevel strålende fornøyd med oppslutningen på 3,7 prosent.

– Det er jeg veldig stolt over. Mange tror at vi kun driver med miljøpolitikk, men vi har jo politikk på alle andre områder akkurat slik som andre partier har. Vi er veldig fornøyde med det vi har oppnådd til nå, stråler hun. 

Svakt for Senterpartiet

Med sin oppslutning på svake 1,5 prosent av stemmene har Senterpartiet kun sikret seg ett mandat ved et valg.

Leder i Senterpartiets bystyregruppe, Hans Ek, er ikke bekymret for den dårlige oppslutningen SP får i undersøkelsen.

– Det bekymrer meg ikke. For noen måneder siden lå vi på 3,7 prosent, så det må jo være målingen som utgjør forskjellen for oss, mener han.

Partilederen synes det er vanskelig å svare på spørsmålene knyttet til undersøkelsen, og mener at feilmarginene slår sterkt utover de små partiene i slike meningsmålinger.

– Vi kan ikke legge så mye vekt på den undersøkelsen dere har gjort nå. Slike målinger går opp og ned, og for et lite parti som oss kan feilmarginene være større enn for de store partiene, påpeker Ek.

Han har ikke tenkt å legge om takten frem mot kommunevalget i høst.

– Vi kommer til å føre vanlig valgkamp slik som alle gjør, og vi kjører våre saker og vår politikk slik vi pleier, sier han.

LES OGSÅ: SP vil ha ny vgs midt i gågata

Menn velger Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiets leder i Fredrikstad, Bjørnar Laabak, er positiv til den ferske målingen.

– Vi går opp hele tre prosentpoeng fra forrige måling, da vi lå på 8,3 prosent. Forrige måling var veldig skuffende, så denne er vi godt fornøyde med, sier han.

Det kommer klart frem i undersøkelsen at det hovedsakelig er menn som velger FrP.

– Det er jo en interessant opplysning. Det er en alt for lav andel kvinner som velger oss. Nå må vi gå i tenkeboksen for å finne ut hvordan vi skal fange fler kvinnelige velgere, sier Laabak.

– Målet vårt er å ligge på minst femten prosent som er andelen vi hadde ved forrige lokalvalg, påpeker han.

– Vi skal gjøre en så god valgkamp vi bare greier. Det er mye som må endres på av det de rødgrønne har gjort i Fredrikstad, mener han.

– Vi får satse på en økning på én prosent hver måned frem til valget. Da ligger vi bra an, ler han.

Aldersforskjeller

Det er også interessant å se på hvilke aldersgrupper partiene er mest og minst populære i.

Mens AP scorer høyt jevnt over i alle aldersgruppene, er Høyre helt klart mest populært blant borgerne i aldersgruppen 65 år og oppover. Det samme gjør FrP selv om det her ikke er snakk om like store marginer.

Miljøpartiet De Grønne viser seg å ha sin høyeste oppslutning blant de yngre, i aldersgruppen 18 til 29 år. Nesten tre av fire av de som stemmer på partiet befinner seg i denne gruppen.

Artikkeltags