Nå blir det norske mobildatapriser i hele Europa

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Telenor lanserer roaming med norske priser for hele Europa, med øyeblikkelig virkning.

DEL

Det annonserte Telenor på en pressekonferanse tirsdag, skriver Dinside.

Prisendringen får umiddelbar effekt, og betyr at det koster det samme å surfe nyheter, sjekke Facebook og legge ut bilder på Instagram fra stranden i Sør-Frankrike som fra bussen på vei til jobb.

Nyheten kommer i kjølvannet av at Telia innførte "hjemme-roaming" i Norden og Baltikum i mars, og er naturligvis beleilig for de mange nordmenn som planlegger ferien i disse dager.

Årsaken til endringene som skjer nå kan vi takke EU for. I 2015 gjorde unionen det klart at mobilselskapene ikke kan ta mer betalt for tjenestene sine i utlandet enn de gjør hjemme.

I statsråd 22. april 2016 ble det lagt fram en kongelig resolusjon om å inkludere EUs regler om nettnøytralitet og internasjonal gjesting i EØS-avtalen. Målet med denne regelen er at det ikke skal koste mer å bruke telefonen på reise innenfor EØS enn det gjør i hjemlandet, skriver NTB.

– Mange har fått seg en overraskelse når telefonregningen har kommet etter et utenlandsbesøk. Det har vært dyrt å bruke mobiltelefon og data på reise i Europa, og det vil regjeringen gjøre noe med, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

EU-parlamentet og Europarådet vedtok forordningen i november 2015. Fra 15. juni 2017 skal mobilkunder beholde sine nasjonale priser for samtaler, SMS og data når de er på reise i EU. Dette vil også gjelde Norge, Island og Liechtenstein når de tre landene har inkludert reguleringen i EØS-avtalen. Fram til juni 2017 har EU satt et tak på hvor mye mobilselskapene kan kreve i pristillegg, som vil gjelde i Norge så snart avtalen er på plass.

– Det arbeides med å få det nye regelverket gjennomført nasjonalt i de tre EFTA-landene slik at endringen i EØS-avtalen kan tre i kraft. Nasjonalt setter vi inn ressurser i dette arbeidet, slik at vi kan få nytte av de nye reglene så snart som mulig, sier Solvik-Olsen.

Artikkeltags