Utfordret av Gahr Støre i flyktninge-saken

FORPLIKTER: Partileder Jonas Gahr Støre og byordfører Jon-Ivar Nygård har satt seg et høyt mål. Arkivfoto: Erik Hagen

FORPLIKTER: Partileder Jonas Gahr Støre og byordfører Jon-Ivar Nygård har satt seg et høyt mål. Arkivfoto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederJonas Gahr Støre markerte et ambisiøst og helt riktig mål under helgens landsmøte i Arbeiderpartiet. Han fikk stor applaus for sin appell om at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen utgangen av 2016. Dette taler et tydelig språk om økt engasjement for en humanitær krise i Europas nabolag. Det er også et oppspill til politisk kamp på hjemmebane. Den kan bli dynamitt i forholdet mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

LES OGSÅ: Både Støre og Nygård ble gjenvalgt

Med en kommunevalgkamp på trappene kan vi slå fast at det også blir frisk debatt i kommunene om hvordan de skal ta imot flyktningene. Vi må anta at sentralstyremedlem Jon-Ivar Nygård deltok i den entusiastiske applausen for Gahr Støres forslag. Om samme Nygård er like fornøyd når han er tilbake på ordførerkontoret i Fredrikstad, er et åpent spørsmål.

LES OGSÅ: Beholder taxfree på flyplassene

Fredrikstad har lenge ligget klart etter oppfordringen fra Inkluderings- og Mangfoldsdirektoratet, og tatt imot færre flyktninger enn ønsket. For 2015 har dette snudd. Det er et krafttak som er vedtatt når kommunen i år skal bosette 105 flyktninger, 15 mer enn oppfordringen. Dersom Fredrikstad i tillegg skal ta imot så mange syriske flyktninger som folketallet tilsier, blir det ytterligere 75 som i sin tur skal bosettes her.

LES OGSÅ: Fylkesmannen på turné for å få bosatt flere flyktninger

For Fredrikstads ordfører innebærer vedtaket en stor praktisk utfordring. Som en av Arbeiderpartiets viktige byordførere må han nå bidra til å gjøre landsmøtevedtaket realistisk. Slik var han med på å applaudere frem en utfordring til seg selv. Det blir interessant å se hvordan ordføreren mener Fredrikstad skal løse denne oppgaven. Han fortjener full støtte når jobben skal gjøres.

Artikkeltags