Politiets nyttårsønske: Flere engasjerte voksne innbyggere (foreldre og andre)

Fredrikstad-politiet har fokus på ungdomskriminalitet, og ønsker at flere engasjerer seg. – Det er trist at natteravnene sliter med å få foreldre til å delta.

Fredrikstad-politiet har fokus på ungdomskriminalitet, og ønsker at flere engasjerer seg. – Det er trist at natteravnene sliter med å få foreldre til å delta. Foto:

Av

«Vår oppfordring til foreldre og voksne blir derfor: Engasjer deg i ungdommenes liv der de er, enten i «real life» eller digitalt.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi i politiet opplever Fredrikstad som en trygg og fantastisk fin by å bo og ferdes i. Vi mener vi har god oversikt over miljøer og enkeltindivider som er uromomenter og som begår straffbare handlinger. Dette er et resultat av et utrolig godt samarbeid med blant annet Fredrikstad kommune og næringslivet.

Vi ønsker i første omgang å forebygge straffbare handlinger og i den forbindelse har vi over en lengre periode satset tungt på forebygging blant barn og unge under 18 år. Politiets fokus på ungdomskriminalitet har på kort sikt resultert i en økning av antallet straffesaker blant unge under 18 og en oppklaringsprosent på nesten 90. Høy oppklaring i disse sakene er en viktig forebyggende faktor uten at selve straffen er det primære – i ungdomsgruppen er det gode alternativer til tradisjonell straff.

Satsingen på forebygging resulterer i mer kunnskap og fenomenforståelse og vi ser at det å være ung i dag har endret seg radikalt de senere årene, i takt med samfunnet ellers. Store deler av dagen (livet) tilbringes på sosiale medier og det kan være vanskelig å følge med i ungdommenes hverdagsliv. I forbindelse med etterforskning ser vi at ungdommer både blir utsatt for og begår straffbare handlinger over nett.

Det er jo heller ikke ukjent hos oss voksne – det kreves en god porsjon relasjonelt mot for å engasjere seg og bry seg – ikke med, men om.

I flere saker har vi sett at ungdommer har begått straffbare handlinger uten å være klar over at handlingen var straffbar, som for eksempel ved deling av nakenbilder og slåsskamper. Videre ser vi at omsetning av stjålne gjenstander, narkotika samt trusler og mobbing foregår på mobilen til alle døgnets tider.

Vår oppfordring til foreldre og voksne blir derfor: Engasjer deg i ungdommenes liv der de er, enten i «real life» eller digitalt. Vi ser at mange foreldre blir lurt av ungdommene da det digitale kunnskapsnivået til foreldregenerasjonen ofte er dårligere. Det er derfor svært viktig å tørre å utfordre utsagn fra ungdommene og bry seg om hvem ungdommene møter, hvordan de bruker sosiale medier – kort sagt hva ungdommene gjør i hverdagen.

En annen trend som har spredd seg i ungdomsmiljøet er at man ikke lenger skal si fra om ting man opplever som ugreit. Det å bli stemplet som «snitch» blir sett på som noe av det verste man kan være, og enkelte velger derfor heller å bli med i slåsskamper eller medvirke til andre straffbare handlinger fremfor å si fra til en voksen. Dette fenomenet har vi sett har spredd seg helt ned i mellomtrinnet på barneskolen, men det er jo heller ikke ukjent hos oss voksne – det kreves en god porsjon relasjonelt mot for å engasjere seg og bry seg – ikke med, men om.

Samtidig som dette pågår får vi tilbakemeldinger fra natteravnene at de sliter med å få foreldre til å delta. Det syns vi i politiet er trist da Natteravnene er en fin arena for å finne ut hvordan ungdommene har det når de er utenfor hjemmet. Dessuten får man mulighet til å treffe andre foreldre og man viser at i Fredrikstad bryr vi oss om hverandre.

Med ønske om et godt forebyggende 2021.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken