Torsdag ettermiddag kom nyheten om at den allsidige forfatteren Klaus Hagerup har gått ut av tiden. 72 år gammel. Han døde av kreft.

Alvorlig syk

For bare én måned siden valgte han, via Fredriksstad Blad, å gå offentlig ut og fortelle om kreftsykdommen. En sykdom han aldri ville bli frisk fra. Vi traff ham på sykehuset på Kalnes.

Samme dag som Klaus Hagerup (72) skulle motta Brages Hederspris i Oslo, ble han nemlig i stedet sendt til sykehuset. Hjemme på Viker skled den folkekjære forfatteren på et vått gulv og falt så lang han var. Resultatet ble en brist i nedre del av ryggen, og beskjed om at han måtte tilbringe flere uker i sengen.

Det å bli gammel synes jeg forresten er en provokasjon i seg selv.

Klaus Hagerup

Det er nå ett år siden Klaus Hagerup fikk påvist kreftdiagnosen, men han trodde selv at sykdommen hadde vært i kroppen hans i flere år – uten å bli oppdaget. Det startet med tarmkreft. Så ble det påvist spredning til flere organer – blant annet lillehjernen.

– Fordelen med kreft, eller en annen alvorlig sykdom, er at tankene blir klarere. Livet blir tydeligere, sa Klaus Hagerup i podkasten som denne artikkelen er et lite utdrag av.

FB spurte også om han var redd for å dø?

– Ja, men ikke på samme måte som da jeg var frisk. Da var det mer en hylende redsel. Men alle skal dø, det skal jeg også – og kanskje er det ikke så lenge til. Jeg skulle selvfølgelig levd ti år til, da ville jeg vært 82 år. Det å bli gammel synes jeg forresten er en provokasjon i seg selv, svarte Hagerup.

Drømte om å bli skuespiller

Klaus Hagerup har en allsidig produksjon bak seg, både som dramatiker og som skjønnlitterær forfatter. Han har skrevet film, skuespill, tv-serier, hørespill, romaner, noveller og dikt. Han var dessuten med på opprettelsen av Hålogaland Teater i Tromsø i 1971. Det var skuespiller eller idrettsmann han ønsket å bli. Han ville i alle fall ikke bli forfatter.

– Følelsene blir renere

Forfatteren, som blant annet har hatt stor suksess med Markus Simonsen-bøkene, sa under intervjuet med oss at han ikke var deprimert, han var mer melankolsk.

– Nå ser jeg sammenhenger jeg ikke har sett tidligere, sa Hagerup og deklamerer et dikt som hans mor, Inger Hagerup, har skrevet:

Sorgen er enkel
og gleden det samme.
Men hver gang mitt hjerte
begynner å stamme,
prøver det løfte
en stakket stund
det sunkne Atlantis
fra sjelens bunn.

Vennen til Jon Michelet

Med visshet om sin egen kreftdiagnosene gikk Klaus Hagerup i våres i begravelsen til Jon Michelet.

– Jon og jeg var gode venner, vi var naboer i Tromsø. Og vi satt her på sykehuset og holdt hverandre i hendene. Vi lovet hverandre å overleve denne sykdommen. Men Jon var sykere enn meg.

Selv har Klaus Hagerup alltid hatt en sterk dødsangst. Og hele livet var han hypokonder.

– Det merkelig er at nå som jeg virkelig har grunn til å ha dødsangst, er den forsvunnet. Du innfinner deg med den. Vi er jo alle dødsdømte fra den dagen vi blir født, sa Hagerup i sitt aller siste intervju.