Det er ikke hver dag sølvkrona som oppbevares på Østfoldmuseenes fellesmagasin på Mysen får se dagens lys. Den er vanligvis trygt plassert i et monter bak tykke dører, men fredag fikk elevene som skal lage en tro kopi inspisere den på skolen i Gamlebyen.

Ærefullt oppdrag

– Det er veldig flott at elevene våre har fått denne muligheten, sier rektor på Plus-skolen Bjørn Tønnesen.

– Ikke bare er dette en utfordring som vil komme til nytte før de avsluttende prøvene til våren, men de får også bidratt til noe positivt i samfunnet.

Brudekroner

Brudekroner var i bruk fra slutten av 1500-tallet mange steder i Norge og Norden. Dette henger sammen med dyrkelsen av Jomfru Maria i middelalderen, og for å kunne bære brudekrone måtte bruden være jomfru. Fødte bruden et barn mindre enn ni måneder etter sitt bryllup fikk hun en bot. De som hadde fått barn utenfor ekteskap ikke var berettiget til å bruke krone. Utover på 1800-tallet ble det etter hvert mindre vanlig å bruke brudekrone.
Østfoldmuseene

 

Initiativet til å få lage en kopi av krona er det Østfold Husflidslag som har tatt. De har den siste tiden utført en stor registrering og rekonstruksjon av bunader i Østfold, og har funnet tre festdrakter krona er tenkt til. Planen er å leie kopien ut til kommende bruder.

– Den er veldig vakker, og passer til alle bruder som vil gifte seg i bunad, legger husflidskonsulent Bjørg Lundeby til.

Godt bevart hemmelighet

Det er ikke mye man vet om brudekrona som er av sølv, men at den er verdifull er det ingen tvil om.

– Vi har ikke mye kunnskap om krona, men vi kan være ganske sikker på at den er fra 1765, for den har en inskripsjon på innsiden, forteller Hilde Serine Krogstad, magasinforvalter ved Østfoldsmuseenes fellesmagasin Trollull.

– Vi vet heller ikke hvem som har laget den, men den kan ha en form for tilknytning til gullsmed Lorentz Hoffmann som opererte på den tiden. På den andre siden er det flere som mener dette ikke ser ut som hans arbeid, forteller hun.

Tønnesen legger til at krona kanskje kan være laget av en læregutt av Hoffmann.

Krona er i dag kjent som Skolleborg-krona. Den kommer antageligvis fra Skolleborg i Aremark, og det var en mann ved navn Skolleborg som leverte den, og andre verdifulle gjenstander av sølv, inn til Borgarsyssel Museum i Sarpsborg i 1931. Når har den fått fast plass på fellesmagasinet på Mysen. Den har også en søsterkrone som er i privat eie. Denne er laget av Hoffmann, og de to kronene er de eneste av sitt slag i Østfold. Det finnes heller ikke mange i resten av landet.

Se elevene i arbeid

Allerede lørdag starter arbeidet med å lage kopien av Skolleborg-krona. Elevene ved plusskolen har begynt å tegne mønsteret, og publikum kan komme å observere den første delen av arbeidet under helgens juleutstilling.

– Vi åpner juleutstillingen vår lørdag, og ønsker alle velkomne hver lørdag og søndag de neste fire ukene, forteller Tønnesen.

– Ekstra spesielt blir åpningen i år, siden elevene vil være her og jobbe med krona. Da kan folk komme og se hvordan vil jobber, og se nærmere på bilder av krona og utstyret vi bruker, avslutter han.

Kopien av Skolleborg-krona er ventet å være ferdig på nyåret.

Skolleborg-krona

  • Produsert i 1765
  • Krona er laget av sølv med forgylling, og har flere inskripsjoner med årstall og initialer. Disse stammer antagelig alle fra bryllup hvor krona har vært i bruk.
  • Ble mest trolig brukt for siste gang i 1903
  • Man vet ikke hvem som laget kronen
  • Den har en «søsterkrone», som også stammer fra Aremark. Denne er i dag i privat eie, men ble laget av gullsmeden Lorentz Hoffmann i Fredrikshald (Halden). Han var virksom i perioden 1726-1767. Selv om man ikke har funnet noe stempel på Skolleborg-krona, er det ikke utenkelig at også denne er laget av Hoffmann.
  • Brudekrona fra Skolleborg oppbevares nå på Østfoldmuseenes fellesmagasin på Mysen.
  • Faglærer Thomas Borg på Plus-skolen sier krona har et middelalderpreg, men at dekoren er barokk. Den bærer tydelig preg av norske folketradisjoner., og det er typisk norsk å blande stiler på denne måten.

Østfoldmuseene, Østfold Husflidslag