Ballader fra en annen verden

«THE SEA» (5)
Phaedra
(Rune Grammofon)
Anmeldt av
Ole-Morten Vestby

«THE SEA» (5) Phaedra (Rune Grammofon) Anmeldt av Ole-Morten Vestby

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Hvor bra er en låt når du husker den i tre år etter å ha hørt den bare én gang?

Fredrikstad-gruppen Phaedra lager alt annet en iørefallende poprefreng, men likevel: Minnet fra den hviskende, sjelfulle konserten på Månefestivalen i 2008 var så sterkt, at å høre «Death Will Come»

for andre gang, var som å putte en velspilt hitsamling i cd-spilleren.
Derfor tillater jeg meg å resirkulere tittelen fra anmeldelsen den gang. Musikken er nemlig overjordisk vakker, akkurat som tekstenes tematikk spinner rundt død og åndelighet, og skaper en helhet av eterisk mystikk.

Dette er Fredrikstad-kunstneren Ingvild Langgård sitt debutalbum, og i tillegg til en rekke unge, lokale musikere har hun med seg Madrugadas Frode Jacobsen som co-produsent.

Sangene bygges rundt Langgårds fortellerstemme og akustiske gitarspill, som henter mye inspirasjon fra 1960-tallets singer/songwritere, kunstrockpoeter og psykedelia.
Melodiene har både soul og middelaldersk folketonalitet i seg, og den atmosfæriske stemningen forsterkes av klokkespill, afrikansk tommelpiano, vibrafon, harmonium, trekkspill, sag (!), fioliner og en rekke blåseinstrumenter.

Lavmælt bygger de opp et eget akustisk univers, hvor tiden står stille.
At en av sangene er spilt inn baklengs, virker helt naturlig på denne platen. Langgårds luftige, lyriske vokal er perfekt i sammenhengen.

I det hele tatt er dette en svært solid og gjennomført debut, selv om noe mangel på variasjon gjør de drømmende låtene nesten søvndyssende.

Dette er ikke musikk for de brede massene, men som kvalitetssterkt indieuttrykk har Phaedra et internasjonalt potensial.

PS! Phaedra skal spille både under by:Larm i februar og under Miniøya i Oslo i juni.

Last ned: «Death Will Come», «The First to Die», «The Darkest Hour» og «The Sea».

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags