«Anno» vant Plankebærerprisen

Fornøyd vinner: Dag Solheim ga Unni Ødegård en liten smakebit av byens mattilbud, og hun takket for oppholdet. NRK-redaktøren tok i mot Plankebærerprisen for Anno-suksessen i fjor.

Fornøyd vinner: Dag Solheim ga Unni Ødegård en liten smakebit av byens mattilbud, og hun takket for oppholdet. NRK-redaktøren tok i mot Plankebærerprisen for Anno-suksessen i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Redaktør Unni Ødegård tok stolt imot Plankebærerprisen på vegne av NRK og Strix. Anno 1721 satte byen på kartet, og Ødegård fikk en smak av byen vår.

DEL

For hun var stolt og glad under pressekonferansen hos Paa Brygga torsdag middag. Da Lars Kristian Grøholt vant «Anno 1721», ble finalen sett av over 900.000 tv-seere, og gjennom 30 episoder var det 25 millioner som hadde tittet på serien, hvis du regner litt kreativt. Og det liker komitéleder Dag Solheim å gjøre.

Uansett så gjorde programmet det som kreves i statuttene for å få prisen: Sette byen vår på kartet. Den 21. vinneren lyktes med det. Senere i år skal det være festivitas og solid markering på Gjærhuset.

Ille glad

– Jeg blir varm og glad. Det er moro at et univers skapt for tv kan bety så mye for en by. For det er mange brikker som må på plass, og vi trenger mye plass og mange hjelpere. Fredrikstad var tidlig et alternativ. Vi oppdaget fort at det var godt tilrettelagt og mye kunnskap i denne byen, skrøt Ødegård.

Hun synes det var flott at turistkontoret, kommunen og museet, sammen med haugevis av fagfolk, kunne ta imot produksjonen.

Rask runde

– Og vi liker jo å være pompøse, sa Dag Solheim, og sikter til at utnevnelsen av plankebærer er nesten like stort som tildeling av fredspris eller utnevnelse av pave.

Han avslørte at enigheten var hundre prosent bare etter noen sekunder da Plankebærerprisen 2016 skulle deles ut av den nimanns sterke komiteen i Fredrikstad Bryggeriets Venner.

– Det ble raskt hvit røk fra pipa, for å si den sånn. Kandidaten var solid. Og jeg fikk tidlig vite at Anno skulle komme, for en salgssjef på et hotell her i byen hadde vært tidlig ute med å selge inn rom til produksjonen.

Isegran og Gamlebyen

I ti uker i fjor vinter ble andre sesong av «Anno», produsert av Strix, vist på NRK tre ganger i uken.

ANNO FREDRIKSTAD: Den andre sesongen av NRR-programmet ble en kjempesuksess.

ANNO FREDRIKSTAD: Den andre sesongen av NRR-programmet ble en kjempesuksess. Foto:

Seerne fikk møte uflidde og til tider slitne deltagere som levde et liv tilnærmet slik de gjorde i 1721 – på den tiden da Fredrikstad var en av Norges viktigste festningsbyer.

Deltagerne kjempet om å vinne ukeoppgaver for å slippe fekteduell, og lot seg begeistre hver gang «Høkern», i Johannes Lindrupsen skikkelse, kom med kremmervognen og loddene sine. Og i snitt ble hver av de 30 episodene sett av 900.000.

 – Vi kunne ikke hatt noe bedre realityprogram herfra enn «Anno», sa kinosjef Jørgen Søderberg Jansen da Anno-finalen ble visst på Fredrikstad kino sammen med alle de 14 deltagerne. Ordfører Jon-Ivar Nygård kom med samme lovord, og var spesielt takknemlig til NRK.

Anno-feberen

I slutten av mai i fjor skrev Fredriksstad Blad at telefonen til Visit Fredrikstad og Hvaler ringte ustoppelig. Alle ønsket å dra til Gamlebyen og Isegran, for Anno-feberen herjet.

Og ifølge rapporten om» Anno 1721», laget av Visit Fredrikstad og Hvaler, ble hver «Anno-episode» i snitt sett av 900.000 og turistkontorets webside hadde 160 prosent økning i besøk under sendeperioden.

PS! Som den yngste gjennom tidene ble brytestjernen Grace Bullen tildelt Plankebærerprisen for 2015.

Disse er plankebærere

1996 – Egil ”Drillo” Olsen

1997 – Ole Jørgen Fredriksen

1998 – Harald Zwart

1999 – Øivind Johannsen

2000 – Morgan Andersen

2001 – Urban 2001

2002 – Knut Torbjørn Eggen

2003 – FFK

2004 – Bård Eker

2005 – Tall Ships Races v/Bjørg Johnsrud Western

2006 – Vivi Haug

2007 – Dennis Storhøi

2008 – Terje Høili

2009 – Vebjørn Sand

2010 – Jon Brynildsen

2011 – Fredrikstad Cup

2012 – Fredrikstad modelljernbanesenter Arne Børresen

2013 – Månefestivalen

2014 – CC Cowboys

2015 – Grace Bullen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken