Gå til sidens hovedinnhold

Petters ubetydelig katastrofe på TV2

Artikkelen er over 2 år gammel

– Programmet er sju artister som tolker hverandres låter og griner en del. Mer er det ikke, skriver humorkritiker Anders Holstad Lilleng om oppstyret etter Petter Katastrofes kontroversielle tekst i «Hver gang vi møtes».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

VG og Dagbladet melder om full katastrofe, og leserne kaster kreft og stygge kallenavn etter avisenes utsendte. Årsaken burde vært kontroversiell og kulturelt viktig, men det handler om noe så uvesentlig og ubetydelig som «Hver gang vi møtes». En av Fredrikstads musikalske enfant terribles, Katastrofe, har våget seg til å tolke «La det swinge» på rølpete russevis. Kun refrengene står igjen.

I versene våkner det lyriske jeg-et lenket fast med rumpa bar i Drammen. Det viser seg å være en swingersfest, og nå er det «dags att byta» par. Begge de nevnte avisene kastet med avsky enere etter Katastrofe. VGs Tor Martin Bøe beskrev tolkningen som idiotisk, infam og gjennomført russebusspinlig. Dagbladets Øyvind Rønning kalte den et hærverk mot en låt som det norske folk har et nært forhold til.

– Det kom ikke et hylekor etter anmeldelsen min, men et bannekor. «Fy faen din jævla idiot!», sto det, kan musikkanmelder Bøe fortelle TV2. Publikums vurdering har i skrivende stund tre øyne flere enn anmeldernes terningkast.

Les også

Denne versjonen av La det Swinge splitter Norge

Er låten til Katastrofe virkelig så dårlig? Ifølge Bøe kan den ikke vurderes etter normale kriterier. Begge reagerer i hovedsak på teksten. Rønning kommenterer i tillegg det musikalske. Blåserne og gitarsoloen får den ene prikken på terningen av ham. Resten er full katastrofe.

Hva er egentlig vurderingskriteriene for «Hver gang vi møtes»? Å lykkes i «Hver gang vi møtes» handler om å gjøre andres låter på en oppriktig og fin måte, og gjerne at man gjør dem til sine egne. Katastrofes tolkning er oppriktig, i betydningen ærlig, sannferdig og ekte. Det er den musikken han lager, enkel og med et glimt i øyet, slik Katastrofe beskriver det selv. Tolkningen er kanskje ikke så fin, men fengende må den helt klart kunne kalles. Og at han har gjort den til sin egen, er det liten tvil om.

Det er en enkel poplåt. Punktum.

Problemet er teksten. Den er skrevet med glimt i øyet, i betydningen forsøk på humor, men den er også skrevet med et halvt øye. Den er som en vits uten punchline, et opplegg uten et poeng som løser opp. For det skjer ingen ting i teksten. Han våkner, ser en flaske vodka og fire gifte par, og et nytt par kommer inn døra. Det er alt. Teksten kunne vokst med et ekstra vers som forteller historien videre, eller som uttrykker komiske betraktninger rundt situasjonen. Men det kommer ikke. Poenget med tolkningen uteblir, annet enn at den skal spre glede og sørge for et smil om munnen.

Det er ikke overraskende at den slår an. Den er perfekt for et livlig party med vodka og smil om munnen. Men man skulle ønske at Katastrofe hadde jobbet mer med teksten. Nå er den bare som en rølpete russerevylåt, en slik en ungdom skriver første gang han forsøker å skrive en morsom tekst, der sjokket er poenget. Katastrofe kan bedre. For det musikalske er ganske festlig. Det er bare synd at det lyriske ikke er det samme.

Er virkelig låten så dårlig? Er virkelig anmelderne noen jævla idioter? Er det virkelig nødvendig å være så sint som leserne er? Er anmelderne virkelig ute etter Katastrofe? Svaret er fire ganger nei. Katastrofes «La det swinge» er en ubetydelighet. Bobbysocks’ «La det swinge» er en nasjonalskatt, men ikke viktigere enn at man kan leke seg med den og tolke refrenget som et swingersbesøk i Drammen. Det er en enkel poplåt. Punktum.

«Hver gang vi møtes» er også ubetydelig. Programmet er sju artister som tolker hverandres låter og griner en del. Mer er det ikke. Den eneste katastrofen her er at man gidder å bruke så mye energi på en fengende og ubetydelig poplåt.

Kommentarer til denne saken