Gå til sidens hovedinnhold

– Nedleggelsen vil ramme de fattige i Guatemala

•Ambassaden skal nedlegges

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredsmegler Petter Skauen ber KrF og Venstre sørge for at Norge beholder ambassaden i Guatemala.

Regjeringen foreslår å legge ned fem norske ambassader for å dekke utgifter til flyktninger i Norge.

– Dette er svært uheldig. Nedleggelsen vil ramme de fattige i Guatemala. For mayaindianerne er det svært viktig at Norge er til stede. Ambassaden bidrar til å bygge opp demokratiet i landet, sier Skauen som mener Norge bør ha råd til å ha egen ambassade. Budsjettet er på åtte millioner kroner i året.

Støtter vennskapsbyer

Fredrikstad har to vennskapsbyer i Guatemala: San Martin og Patzun, og ambassaden har vært en støttespiller og tilrettelegger. Norsk tilstedeværelse i landet gir økt trygghet. Ambassaden har også hjulpet til med ungdomsutveksling.

Norge spilte en sentral rolle i fredsprosessen i Guatemala, og fredsavtalen ble også undertegnet i Oslo rådhus i 1996.

Spæren skrev brev

Etter at Petter Spæren fra Fredrikstad fikk høre om nedleggelsen på et møte i Bibliotekets aula tidligere i måneden, sendte han brev til fylkets stortingsrepresentanter og oppfordret dem til å beholde ambassaden.

– For alle som bryr seg om situasjonen i Mellom-Amerika og har et forhold til Guatemala, kommer denne nyheten som et sjokk. Dette landet og denne regionen har en helt spesiell plass i hjertene til Fredrikstad-folk og østfoldinger for øvrig, skriver Spæren som også tok kontakt med Kirkens Nødhjelps representant i Guatemala. Hun var svært urolig for hva nedleggelsen kan bety.

Norge har utfordret den økonomiske og politiske eliten i landet og understreket hvor viktig det er å betale skatt og bidra til en mer rettferdig fordeling. Elitegrupper skal ha feiret ambassade-nedleggelsen.

– Må omprioritere

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) kontaktet Utenriksdepartementet, hvor hun fikk oppgitt at nedleggelsen skyldes prioriteringer og budsjettmessige rammebetingelser.

– Vi opplever for øyeblikket den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig. Foreløpig anslås det at minst 33.000 flyktninger og asylsøkere vil søke beskyttelse i Norge i 2016. Det vil i så fall innebære en tredobling siden i fjor. Det krever omprioriteringer. Noe som rammer ambassaden i Guatemala, skriver Schou i svaret.

 

Kommentarer til denne saken