Glad i både tobente og firbente

FIRBENT TERAPEUT: Liv-Karin steller Bob før dagens terapiridning.

FIRBENT TERAPEUT: Liv-Karin steller Bob før dagens terapiridning. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hjørgunn-veteran Liv-Karin Nielsen stortrives i samspillet mellom mennesker og dyr. I helgen fylte hun 40 år og da vanker det klemmer og fødselsdagssang på Hjørgunn: – Jeg gleder meg uansett over å bli satt pris på, sier Liv-Karin.

DEL

Du blir positiv av å være her! Liv-Karin Nielsen smiler hjertelig. «Her» er lik Hjørgunn gård og Behandlingssenter. Liv-Karin, som ble 40 år sist fredag, har vært knyttet til den unike Lisleby-gården i mer enn halve sitt liv. Eksakt i 21 år, herav i 18 år som ansatt. – Allerede da jeg tilbrakte min arbeidsuke i 9. klasse på Hjørgunn, ble gnisten tent. Bestyrer Willy (Wilhelmsen) har vært en stor inspirasjonskilde for meg, sier hun.

Jubilanten er aktivør av fag. På Hjørgunn er hun ansatt som barnehage/besøksansvarlig og fysioterapeutens høyre hånd. – Jeg er så heldig å ha varierte arbeidsdager. Til tider krevende, men mest givende, sier Rolvsøy-damen.

Unikt sted

Den gården som siden 1981 har vært eid av Østfold-avdelingen til Norske Kvinners Sanitetsforening, er gjennom kollektiv arbeidsinnsats og kreativitet blitt utviklet til et vitalt senter av dyr og mennesker. Viktigste aktivitetstilbud er terapiridning for personer som sliter med funksjonshemninger. I 2017 har terapiridningen cirka 185 brukere ukentlig. Hjørgunn har dessuten en skolegård for barn som har det tungt på skolen, praksisplasser for folk som strir i arbeidslivet, arbeidsoppgaver for domfelte som soner samfunnsnyttig tjeneste, med mye mer, påpeker hun.

– Så har vi 20–25 frivillige som hjelper til på en fantastisk måte. Den faste staben består av seks ansatte og en lærling. Ellers leier Hjørgunn ut plass til et kommunalt dagsenter som har 14 brukere og seks ansatte. Sammen med alle brukere gir det et herlig miljø. Trivsel står i høysetet, og trivsel skapes gjennom likeverd, imøtekommenhet, engasjement, gjensidig respekt og høflighet.

De viktigste terapeuter er dyrene, 16 hester, to miniponnier, og flere smådyr og fugler av ymse arter. – Terapiridning har en dokumentert effekt både fysisk og psykisk. Det er en hyggebetont fysioterapi – og tenk på hvilken mestringsfølelse som det gir brukeren. I det hele tatt er det berikende å klappe, stelle og omgås dyr. For meg er det en bonus å kunne innlede og avslutte arbeidsdagene i stall og fjøs.

HUNDER: Liv-Karin har hatt mange Berner Sennen-hunder. FOTO: PRIVAT

HUNDER: Liv-Karin har hatt mange Berner Sennen-hunder. FOTO: PRIVAT

Egen familie

Jubilantens sterke engasjement for Hjørgunn forhindrer ikke at hun er minst like opptatt av sin egen familie. Liv-Karin har to sønner på 20 og 16 år og en datter på fire år. De to guttene er fra et tidligere ekteskap. Nå er hun samboer med Frank Bråthe. – Jeg må likeså nevne min storesøster Merete Nielsen, som også er min bestevenninne. Alle mine nærmeste er aller viktigst for meg!

Hun tilføyer at foreldrene viste stor forståelse for hennes tidlige lidenskap for dyr. Gjennom årene har hun både hatt egen hest og mange hunder. Liv-Karin har f.eks. vært aktiv i miljøet for eiere av Berner Sennen-hunder. I dag nøyer hun seg med å ha en hund. – Ellers låner jeg nå og da en hest fra Hjørgunn. For øvrig drar familien ofte til vår «stuga» i Sverige. Da er vi bokstavelig talt frakoblet dagliglivets stress.

40-årsdagen vil bli feiret med en fest for 46 innbudte gjester, slekt og venner. Ellers pleier det på Hjørgunn å vanke gode klemmer og bursdagssang når noen har fødselsdag. – Jeg gleder meg uansett over å bli satt pris på, avslutter Liv-Karin med sitt velkjente brede smil.

Artikkeltags