Paul tar pensjon fra kommunen og går nye veier

Har skrivekløe: Paul Henriksen kan tenke seg å skrive om Hvalers skolehistorie, og kanskje kommer det en bokutgivelse fra den tidligere ordføreren når han nå blir pensjonist.   
                                                                                                                 Foto: Tore Tindlund

Har skrivekløe: Paul Henriksen kan tenke seg å skrive om Hvalers skolehistorie, og kanskje kommer det en bokutgivelse fra den tidligere ordføreren når han nå blir pensjonist. Foto: Tore Tindlund

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Paul Henriksen (66) har vært ordfører, byråkrat, nødhjelpsarbeider og lærer i handelsfag. Fra i dag er han pensjonist på heltid.

DEL

Men det blir ikke noen stillesittende pensjonisttilværelse. Henriksen har allerede stiftet eget firma med navnet Hvalerprofilen. – Jeg ønsker fortsatt å bruke kompetansen min, for eksempel til å skrive bok, sier Henriksen litt hemmelighetsfullt. Vi prater i Skjærgårdens Hus i Skjærhalden havn hvor Henriksen har hatt kontorplass de siste årene. Før det har han vært Hvaler kommunes ordfører. Etterpå valgte han å fortsette som byråkrat i den samme kommunen. Sist som folkehelsekoordinator i halv jobb.

– Det var ikke penger til folkehelsehelsekoordinator i full stilling. Mange drømmer sikkert om å jobbe tre dager den ene uken og to dager den andre. Men jeg synes ikke det var noen god ordning, så jeg sa opp, forklarer Henriksen. Han fyller 67 år til høsten.

Skarp i kantene

Den tidligere Ap-ordføreren er skarp i kantene når han omtaler Fremskrittspartiet, og han går heller ikke av veien for å korrigere sine egne. Han har profilerte oppfatninger om både skolesammenslutning og at Hvaler bør gå sammen med Fredrikstad.

– Hvis vi samler alle skolene på Hvaler, blir den nye skolen ikke større enn en middels stor norsk skole, sier Henriksen.

Henriksens oppskrift

Nå er det store problemet hvordan Hvaler kommune skal greie å skaffe et par hundre millioner kroner til en ny og tidsmessig skole. Henriksen mener at løsningen må være å ompriortere bruken av Hvaler kommunes penger. Kommunestyrts holdning har til nå vært å satse kommunens penger på å få lagt høyspenttraseen til Hvaler i bakken fremfor luftstrekk i kombinasjon med en gjennomgående gang og sykkelvei.

Får snart taket i hodet

– Jeg mener at vi heller bør bruke Hvaler kommunes penger på en ny og moderne skole. Skolene vi har er så dårlige at det er helt nødvendig å gjøre noe før taket faller ned i hodet på lærere og elever, sier han. Henriksen mener at gang- og sykkelvei gjennom Hvaler er et prosjekt som likevel vil falle på plass:

– Med en storkommune, som alle tror kommer, og mer regionsutvikling, vil en gang og sykkelvei gjennom Hvaler bli prioritert. Jeg tror at en storkommune vil gi helt andre muligheter til å få igjennom prosjektet med gang og sykkelsti, sier Henriksen.

Les Henriksens kronikk: Derfor bør Hvaler inngå i en større kommune

På skolesiden tror han det fort kan ende med en ny storskole på Lunde – i kombinasjon med fortsatt skolevirksomhet på Hvaler – hvis ikke kommunen nå kjenner sin besøkelsestid. Henriksen har ingen tro på at en storkommune vil opprettholde tre skoler på Hvaler.

Må mene noe om skole

– Til høsten kommer jeg til å stemme på et parti som går inn for å bygge en ny Hvaler-skole til erstatning for dagens tre skoler, sier den tidligere Ap-ordføreren. Per i dag ser det ut til at han kan velge mellom Høyre, Venstre og SV. Han fortsetter:

– Det går ikke an at vi nå skal gå til valg uten at alle partiene har sagt klart hva de mener om skolesaken. Jeg er ikke imponert over Arbeiderpartiet, de er veldig uklare i skolespørsmålet.

– Hva skal Hvaler kommune gjøre med to barneskoler som nå står i fare for å bli lagt ned?

– Jeg tror at eldreomsorgen kommer til å ta i bruk Floren skole. På eldrefronten er det behov for å utvikle noe i østre Hvaler. Åttekanten på Vesterøy er jeg mer usikker på. Kanskje Åttekanten blir boliger. Av økonomiske årsaker har jeg vanskelig for å se for meg et nærmiljøsenter.

Spår om valgresultatet

Eivind Borge og Frp har de siste årene stått veldig sterkt på Hvaler.

– Tror du det blir fortsatt Frp-styre etter valget?

– Eivind Borge har en folkelig form. Han vinner mye på sin form og en velvillig holdning. Jeg synes likevel tiden er inne for at Frp skal bli løst fra ordførerposisjonen. Den eneste måten er at Arbeiderpartiet og Høyre får til noe sammen. Det er ikke noe annet realistisk alternativ til et flertall med Frp og Høyre. SV og Senterpartiet står for svakt på Hvaler til at det er realistisk å prate om et rødgrønt alternativ. Den varianten er historie.

Tar private oppdrag

På slutten av intervjuet blir Paul mer konkret på hva han skal gjøre som pensjonist.

– Du kommer altså til å skrive bok?

– Jeg har vært med på bygdeboka for Hvaler, og jeg har skrevet Værste-boka sammen med Svenn Poppe. Kanskje det er noen foreninger eller bedrifter som vil ha et historisk skrift. Jeg kunne også ha lyst til å skriver Hvalers skolehistorie.

Han kan også tenke seg andre typer oppdrag.

– Kanskje Hvaler kommune vil ha bistand for eksempel i kulturminnesammenheng. Eller jeg kan ta på meg utredningsoppdrag for offentlig eller privat virksomhet.

I et stenbrudd i Dypedal på Spjærøy på Hvaler anlegges det en utendørs amfiscene med plass til 500 tilskuere på dugnad: Ordfører Paul Henriksen (foran t.v) og Jan Arntzen fra Kystmuseet sm.m dugnadsgjengen som arbeider for fullt. Bak fra venstre: Maskinentreprenør Reidar Reinertsen, Thomas Larsen, Tore Rasmussen, Helge Fredriksen, arkitekt Per Bjar, anleggsgartner Tore Nilsen og Thomas Gundersen. Foto: Geir A. Carlsson, 24.01.2005

I et stenbrudd i Dypedal på Spjærøy på Hvaler anlegges det en utendørs amfiscene med plass til 500 tilskuere på dugnad: Ordfører Paul Henriksen (foran t.v) og Jan Arntzen fra Kystmuseet sm.m dugnadsgjengen som arbeider for fullt. Bak fra venstre: Maskinentreprenør Reidar Reinertsen, Thomas Larsen, Tore Rasmussen, Helge Fredriksen, arkitekt Per Bjar, anleggsgartner Tore Nilsen og Thomas Gundersen. Foto: Geir A. Carlsson, 24.01.2005

"I et stenbrudd i Dypedal på Spjærøy på Hvaler anlegges det en utendørs amfiscene med plass til 500 tilskuere på dugnad: Ordfører Paul Henriksen (foran t.v) og Jan Arntzen fra Kystmuseet sm.m dugnadsgjengen som arbeider for fullt. Bak fra venstre: Maskinentreprenør Reidar Reinertsen, Thomas Larsen, Tore Rasmussen, Helge Fredriksen, arkitekt Per Bjar, anleggsgartner Tore Nilsen og Thomas Gundersen. Foto: Geir A. Carlsson, 24.01.2005"

Etter ordførertiden har Paul lagt ned en voldsom arbeidsinnsats i Hvaler kulturvernforening og Brottet. – Jeg kommer til å engasjere meg enda sterkere i det jeg har drevet med de siste årene, sier han.

Også i arbeidet med å restaurere gamle Brekke skole, har Henriksen engasjert seg: Brekke skole fikk penger

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken