Butikkene tømmes for påskeblomster

PÅSKEBLOMST: Det blir nesten ikke påske uten påskeliljer (narcissus pseudonarcissus).

PÅSKEBLOMST: Det blir nesten ikke påske uten påskeliljer (narcissus pseudonarcissus). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi har bare noen få løker igjen, sier Bodil Thømt, daglig leder på Plantasjen i Dikeveien.

DEL

Var du på jakt etter påskeliljer, eller narciss, i helga, men slet med å finne noen? Det er ikke så rart. Uka før påske selges det flere millioner påskeliljer, og lageret fylles ikke opp.

Tomme om få dager

Hilde Poppe, salgssjef i Plantasjen, forteller at når det kommer til påskeliljer handler det om å sikre seg både for sol og snø.

– Hvert år er det spennende å se hvordan været blir, for med en meter snø går det ikke mye liljer, sier hun.

– April er en vanskelig måned, men påskeliljemarkedet er stabilt. Tillater været det så blir det utsolgt hvert år. I år er vi heldige og har en sen påske, og da er muligheten for fint vær større. Med fint vær og lite snø er det garantert at det går mye påskeliljer, legger hun til.

Det kan daglig leder på Plantasjen i Dikeveien bekrefte. Bodil Thømt regner med å gå tom i løpet av få dager, og det kommer ikke påfyll.

– Med det været vi har hatt nå, og den helga vi hadde før påskeuka startet, har det gått kjempebra. Nå har vi bare noen få skåler igjen, men det er jo de samme løkene, så de kan fint plantes ut de og. Det kommer ikke mer påskevarer nå, men det er mange andre fine blomster som kan brukes i påska.

Påskeblomster

Det er mange blomster som passer i påsken, og noen tåler å stå ute i aprilværet.

  • Gule tulipaner
  • Stemor
  • Krokus
  • Roser
  • Ranunkler
  • Gåsunger
  • Viola i alle varianter
  • Forskjellig typer løkblomster

Poppis med gult

Også hos Mester Grønn har salget gått bra den siste uka. Innkjøpssjef Anne Katrine Gangstad forteller at det ikke er uvanlig i disse dager, og at det er de gule blomstene som går best i disse dager.

– Det norske folk vil helst ha gule blomster og da spesielt påskeliljer, også kalt narciss, til påske. Etter påske er ikke gult så populært, og da går det mest i typiske vårblomster viola, lavendel og oliventrær, forteller Gangstad.

– En trend de siste årene er at mange kunder ønsker å plante ute tidligere og allerede til påske. De har fått øynene opp for at spesielt viola og narciss tåler ned til 5-6 minusgrader.

Selger en halv million

Gangstad anslår at de i løpet av påsken selger en halv million bunter og potter med påskeliljer, og når det er tomt er det tomt.

– Vi planlegger innkjøpene og setter egne produksjonsplaner hos de beste og mest pålitelige gartnerne opp til ett år i forkant slik at vi skal kunne tilby våre kunder gule påskeblomster.

LES OGSÅ: Sprøyting truer mangfoldet i Gamlebyen

Artikkeltags