Slik får de byen til å blomstre

BYEN BLOMSTRER: Brage Saugstad (f.v), Morten Klipper og Ida Njøs Evensen planter flere tusen blomster i sommer, og sørger for at byen blomtrer når sommeren starter.

BYEN BLOMSTRER: Brage Saugstad (f.v), Morten Klipper og Ida Njøs Evensen planter flere tusen blomster i sommer, og sørger for at byen blomtrer når sommeren starter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Store mengder vann, flere tusen blomster og noen sett grønne fingre er det som skal til for å få byen blomstrende klar for sommeren.

DEL

Mange har lagt merke til at byen er pyntet for sommeren, og vi har tatt en prat med dem som står bak jobben som gjøres. Fredrikstad kommunes parkavdeling er ute i all slags vær, og når FB møtte dem før helga drypper det lett fra himmelen. Blomstene som pryder byen må nemlig vannes, selv om det regner.

– Vi må bare kle på oss, og komme oss ut, sier Ida Njøs Evensen, anleggsgartner i park produksjon.

15.000 liter vann

Hun innrømmer at det er best å jobbe når sola skinner og bakken er tørr, men det er ikke så ille som det ser ut til.

– Vi blir litt gjørmete av den våte jorda, men det gjør ikke noe. Blomstene skal ut uansett!

Inger Hilmersen, parksjef ved etat for kommunalteknikk, forteller at det i år blir brukt omtrent 700.000 kroner på blomster i sentrum, torgene, fergeleiene, Gamlebyen, Gressvik torg og Sellebakk torg. Dette inkluderer arbeid med vanning.

– Blomstene vannes to til tre ganger hver uke, og vanningsbilen har ruter som den følger, forteller hun.

– I vannet er det tilsatt flytende plantegjødsel, og vanningstanken er på 1000 liter. Den fylles tre ganger daglig, så på en uke bruker vi 15.000 liter vann.

PYNTER BYEN: Ida Njøs Evensen, Brage Saugstad og Morten Klipper jobber ute i all slags vær. Før helga var det Idyllfestivalen som ble prioritert, men også utenfor Fredrikstad kommunes lokaler må det holdes orden i bedene.

PYNTER BYEN: Ida Njøs Evensen, Brage Saugstad og Morten Klipper jobber ute i all slags vær. Før helga var det Idyllfestivalen som ble prioritert, men også utenfor Fredrikstad kommunes lokaler må det holdes orden i bedene. Foto:

Halvparten er plantet ut

Såpass med vann må til når blomstene som er plantet ut skal få leve videre. Det er nemlig noen tusen som settes i jorda i løpet av året:

– Vi planter rundt 7500 vårblomster, sommerblomster og høstplanter hvert år. I tillegg planter vi stauder, blomsterløk, busker og trær. Vi samarbeider med næringslivet i Fredrikstad, og andre kommunale virksomheter om å henge ut ampler, og i 2017 er det hengt ut 150 stykker, sier Hilmersen.

– Til nå har vi satt ut 3429 blomster i bed og urner rundt i kommunen, forteller Njøs Evensen, som har full kontroll på tallene.

– Vi har igjen mellom 600 og 800, så kan sommer'n bare komme. Til høsten byttes de ut med nye blomster.

Nøkkeltall

  • Kommunen bruker i 2017 omtrent 700.000 kroner å pynte med bed, urner og ampler
  • Det plantes rundt 7500 planter i året. Før helga var 3429 av dem satt ut
  • I 2017 er det hengt ut 150 ampler
  • Blomstene vannes to til tre ganger hver uke
  • Vanningstanken er på 1000 liter, og den fylles tre ganger daglig. På en uke går det med 15.000 liter vann
  • 30 kubikkmeter med kompostjord går med som næring til plantene

Bruker lunsjen på lek

Fredag hadde Njøs Evensen med seg Brage Saugstad og Morten Klipper som er sommervikarer i kommunen. Saugstad forteller at han var tilbake for tredje sommeren på rad, og at han gledet seg til jobben som gartner.

– Det er en fin gjeng å jobbe med, og vi koser oss masse, forteller han.

Njøs Evensen forteller at gutta i park har det gøy på jobb når sjansen byr seg.

– An en eller annen grunn har det blitt sånn at jentene tar seg av blomster og bed, og gutta klipper gress. Derfor trenger de å få ut litt energi når de kommer inn til lunsj. De spiser så fort de kan, også er det rett ut å spille fotball, ler hun.

– De koser seg med det, avslutter hun.

TILBAKE I SOMMER: Brage Saugstad (f.v), Morten Klipper er sommervikarer i Fredrikstad kommune, og Brage er tilbake for tredje året på rad. – Det er alltid hyggelig å komme tilbake hit om sommeren, forteller han.

TILBAKE I SOMMER: Brage Saugstad (f.v), Morten Klipper er sommervikarer i Fredrikstad kommune, og Brage er tilbake for tredje året på rad. – Det er alltid hyggelig å komme tilbake hit om sommeren, forteller han. Foto:

Artikkeltags