Gå til sidens hovedinnhold

På tide å få forklart hvem som skal nyte godt av oljefondet

«Jeg tror ikke at mine barnebarn vil få det dårligere enn hva min generasjon har hatt, og det er det vel ingen fare for.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statens petroleumsfond ble vedtatt i 1990, og formålet var å gi politikerne større handlingsrom ved fallende oljepriser eller nedgang i fastlandsøkonomien. Vi har hatt nytte av fondet ved flere økonomiske kriser siden 1990. Vi har i alle år hørt at oljefondet skal sikre kommende generasjoner mot nedgangstider og dårlig økonomi.

Men i forbindelse med statsbudsjettet 2021 hevdet finansminister Jan Tore Sanner at oljefondet i praksis var oppbrukt. Det vil si at fondet var bundet opp i fremtidige trygdeytelser. Samtidig blir det hevdet at den generasjonen som skal få glede av pengene ikke vil få det så lett.

Jeg tror ikke at mine barnebarn vil få det dårligere enn hva min generasjon har hatt, og det er det vel ingen fare for. Det er en ting i økonomien fremover det ikke blir snakket om, og det er at generasjonene arver penger fra forrige generasjon. Slik vokser kapitalen seg større og større.

De aller fleste har i dag egen leilighet eller hus, og kanskje en hytte. For egen del vil det si at mine barn arver mer enn jeg gjorde, og slik fortsetter det. Hva er da problemet for neste generasjoner? Jeg tror 90 prosent vil være i den situasjonen.

I perspektivmeldingen 2021 står det om fremtidsutsiktene 40 år frem i tiden, og om hvor vanskelig det skal bli. Jeg vet ikke om det finnes en perspektivmelding fra 1980, men jeg vil tro at den hadde bommet mye på om hvordan det har blitt i 2020.

Der er på tide å få forklart hvem som skal nyte godt av oljefondet og hvordan.

Kommentarer til denne saken