Gå til sidens hovedinnhold

Overrasket over bok-plassering i Bjørvika: – Noe av det råeste og beste jeg har lest

Artikkelen er over 1 år gammel

Ukens anbefaling fra bibliotekar Aleksander Bjørndal ved Fredrikstad bibliotek er en bok fra menneskerettighetsforkjemper James Baldwin.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken anbefales bøkene til James Baldwin, spesielt selvbiografien «Rop det fra berget» og novellesamlingen «Nå tar jeg deg».

Nylig besøkte jeg nye Deichmanske i Bjørvika. For en utrolig opplevelse det var! Både bygget og innholdet fikk bibliotekarhjertet til å banke ekstra raskt.

Jeg kunne skrevet mye om det nye biblioteket, men i dag vil jeg fokusere på en tilsynelatende liten detalj jeg la merke til i bokhyllene. Det er vanlig at biblioteker har ekstra populære bøker på noe som heter «hurtiglån» (7 dagers lån), dette for at flest mulig skal få lest bøkene som er «i vinden».

Stort sett er det siste til Jo Nesbø, Vigdis Hjorth, Maja Lunde og lignende som havner her, men midt mellom alle «blockbusterne» sto en bok fra James Baldwin.

James Arthur Baldwin (1924 – 1987) var menneskerettsforkjemper, farget og homofil og en uredd forfatter og debattant. Som forfatter tok han opp vanskelige temaer som utenforskap, LGBT, seksualitet, fattigdom og rasisme. Handlingen i de fleste av Baldwins arbeider er lagt til midten av det 1900-tallet i USA, men problemene han tar opp, er like aktuelle nå – også i Fredrikstad.

Språket i bøkene hans føles veldig moderne, poetisk og vakkert, men også rått og hardtslående.

Hvis du ble nysgjerrig på Baldwin, vil jeg anbefale å starte med «Rop det fra berget», en selvbiografisk roman som handler om Baldwins oppvekst i Harlem. Jeg vil også anbefale novellesamlingen «Nå tar jeg deg» («Going to meet the man»).

Den er faktisk noe av det råeste og beste jeg har lest.

Kommentarer til denne saken