FB sender direkte fra kveldens folkemøte

Fra Litteraturhuset. Teater til folket! 113 kulturaktører med bakgrunn i Fredrikstad og Østfold har undertegnet et opprop mot Østfold kulturutvikling og visjonene om et regionteater. Fylkesrådmannen vil utrede hvordan Østfold kulturutvikling kan danne grunnlag for å bli et regionteater på linje med andre regionteatre i Norge. Arbeiderpartiets Andreas Lervik, leder av fylkestingets nærings- og kulturkomite, har har sagt ja til å diskutere et regionteater for å styrke scenekunsten i Østfold.

Artikkelen er over 3 år gammel

113 av fylkets kulturaktører har i et opprop stilt spørsmål om hvordan Østfold Kulturutvikling bruker sine penger. I kveld blir det debatt mellom teaterfolket, politikerne og direktør ved Østfold kulturutvikling.

DEL

Det var i april at 113 scenekunst-utøvere i Østfold skrev under et opprop med flengende kritikk mot Østfolds bestrebelser på å få et regionteater. De ønsket seg et selvstendig teater med kunstnerisk kompetanse, løsrevet fra Østfold kulturutvikling.

Og i kveld er det klart for debattmøte «Teater til folket!» på Litteraturhuset. 

Fylkesrådmannen vil utrede hvordan Østfold kulturutvikling kan danne grunnlag for å bli et regionteater på linje med andre regionteatre i Norge. Arbeiderpartiets Andreas Lervik, leder av fylkestingets nærings- og kulturkomité, har sagt ja til å diskutere et regionteater for å styrke scenekunsten i Østfold.

 Les også: Trakk seg som teatersjef før han fikk begynt

I en kronikk i Fredriksstad Blad åpnet Lervik debatten, som igjen førte til  det såkalte kulturopprøret. Et regionteater er sterkt ønsket av alle aktører, men det er stor uenighet om modellen. Kan et regionteater fungere under Østfold kulturutvikling, eller trenger man et selvstyrt teater? Har Østfold kulturutvikling den kunstneriske kompetansen som skal til for å lage et teater til folket? Og hvor bør et regionteater ligge? Kan det ligge på Værste eller må det flyttes til sentrum for at folk skal oppdage kunsten?

Uenige: Kulturpolitiker Andreas Lervik ønsker nytt region-teater i regi av Østfold kulturutvikling. 113 kulturaktører er imot. I kveld kan du se debatten på FBTV.

Uenige: Kulturpolitiker Andreas Lervik ønsker nytt region-teater i regi av Østfold kulturutvikling. 113 kulturaktører er imot. I kveld kan du se debatten på FBTV.

Disse møtes til debatt

I panelet under kveldens møte sitter:

Andreas Lervik – leder av fylkestingets nærings- og kulturkomité og nestleder Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe

Tormod Gangfløt – direktør for Østfold kulturutvikling

Silje Louise Waters – dramatiker, regissør og forfatter

Patrik Stenseth – skuespiller og initiativtager til oppropet

Debatten ledes av René Svendsen, redaktør i Fredriksstad Blad

Innledning ved Erik Schøyen, teatersjef ved Haugesund teater

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken